‘Αιμορραγεί’ δολάρια ο Ερντογάν.Τουρκικό ναυάγιο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.Πάνω από 1,5 δις η αποτυχία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:42 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
δολάρια

Το συνεχές ελληνικό «πρέσινγκ» σε στεριά, αέρα και θάλασσα φαίνεται ότι ήδη έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο τουρκικό επιτελείο καθώς χάνουν συνέχεια δολάρια. Aς δούμε τι γράφει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.

Περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια έχει «πετάξει» έως τώρα στο βυθό της ανατολικής Μεσογείου ο σουλτάνος για το φιλόδοξο ερευνητικό του πρόγραμμα. Αγόρασε τρία πλωτά γεωτρύπανα (Fatih,Yavuz και Κunani) δαπανώντας σχεδόν 600 εκατ. δολάρια, κατασκεύασε δυο ερευνητικά (Barbaros,Oruc Reis), ενώ κάθε ημέρα γεωτρητικής δραστηριότητας κοστίζει στον σουλτάνο 100.000 δολάρια.

Σε έξι διαφορετικά σημεία τρύπησε η Άγκυρα γύρω από την Κύπρο αλλά ο θησαυρός που υποσχέθηκε ο Ερντογάν στο λαό του αποδείχθηκε… άνθρακας. Τα γεωτρύπανα αποχώρησαν και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υavuz αρκετά είναι τα μέλη του πληρώματος τα οποία έχουν «χτυπηθεί» από τον Covid-19.

To Fatih μάλιστα συνοδευόμενο από μία τουρκική φρεγάτα και μία κορβέτα πέρασε μέσα από το Αιγαίο κατευθυνόμενο προς τα Δαρδανέλια και τη Μαύρη Θάλασσα για να επιεχειρήσει εκεί μια ακόμη γεώτρηση. Στο κατόπι της μικρής Τουρκικής αρμάδας βρισκόταν συνεχώς ελληνική φρεγάτα όπως γίνεται σε κάθε φορά που πολεμικό πλοίο του στόλου των γειτόνων πλέει στο Αιγαίο.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ένιωσαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την «καυτή ανάσα» των Ελληνικών Δυνάμεων αποτροπής σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Η αρχή έγινε στον Έβρο με την Τουρκική απόπειρα αιφνιδιασμού να μετατρέπεται σε μπούμεραγκ. Αστυνομία και Στρατοχωροφυλακή των γειτόνων εμφανίστηκαν σε ένα επικοινωνιακό σόου με τις κάμερες να καταγράφουν τις επιδεικτικές κινήσεις τους πάνω στη συνοριογραμμή. Αποχώρησαν όμως κυριολεκτικά νύχτα μαζεύοντας άρον-άρον τους «εργαλειοποιημένους» μετανάστες.

Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα δοκίμασε τα ελληνικά αντανακλαστικά στο Αιγαίο με το εμπορικό «σαπιοκάραβο» γεμάτο πιθανότατα με μετανάστες να κινείται ύποπτα προς το Αγαθονήσι. Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν αλλά αιφνιδίασαν τους «πονηρούς» γείτονες και «έκαψαν» την προσπάθειά τους να προκαλέσουν ενδεχομένως επεισόδιο στο ακριτικό μας νησί.

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός από συμμαχική αρμάδα νότια του Καστελόριζου-συμμετείχε και ελληνική φρεγάτα- ένος ακόμη ύποπτου τουρκικού πλοίου το οποίο πιθανότατα μετέφερε όπλα προς τη Λιβύη και εξαναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω σε Τουρκικό λιμάνι.

Τα τελευταία 24ωρα οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα αλλά και η εικόνα που διαθέτουν οι επιτελείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι ότι η τουρκική αεροπορία διανύει δύσκολες ημέρες με μεγάλο αριθμό καθηλωμένων αεροσκαφών αλλά και ιπτάμενους «χτυπημένους» από τον Covid-19. Μετά βιας οι γείτονες βγάζουν στο Αιγαίο ζευγάρι μαχητικών απλά για να δηλώνουν παρουσία ενώ και η απόπειρα να προκαλέσουν στον ‘Έβρο έπεσε στο κενό καθώς τα «μπλε» φτερά έχουν σκεπάσει πλέον και τον ακριτικό νομό λειτουργώντας αποτρεπτικά με συνεχείς πτήσεις πάνω από τα χερσαία μας σύνορα.

Το συνεχές ελληνικό «πρέσινγκ» σε στεριά, αέρα και θάλασσα φαίνεται ότι ήδη έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο τουρκικό επιτελείο.

Ο σουλτάνος όμως θα επανέλθει. Στο ελληνικό επιτελείο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Άγκυρα επανασχεδιάζει την τακτική της με βάση και τα νέα δεδομένα που επιφέρει η φονική πανδημία.Ο χρόνος και ο τόπος είναι το ζητούμενο. Και φυσικά πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκική ηγεσία να αποφασίσει και να προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Για την Αθήνα αυτό είναι το τελευταίο «όπλο» στη φαρέτρα του σουλτάνου.

Ας δούμε τι γράφαμε τις προάλλες

Τουρκική λίρα και δολάρια

Η τουρκική λίρα βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία που έχει γράψει ποτέ. Η ισοτιμία χθες έναντι του δολαρίου ήταν στις 6,67 λίρες έναντι 2,63 λίρες πριν από μια πενταετία.

Τα χαμηλά τα είχε δοκιμάσει και το  2018 όταν είχε βρεθεί στις 6,5 λίρες ανά δολάριο επειδή  είχε αυξηθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, όταν τα αμερικάνικα επιτόκια βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλο χρέος σε δολάρια με αποτέλεσμα όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια να δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν. Στη συνέχεια η μείωση των επιτοκίων από την FED ανακούφισε προσωρινά την Τουρκία, αλλά μια σειρά “μεγαλοϊδεατικών” κινήσεων στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική φαλκίδευσαν  την οικονομία.

Στην Τουρκία η οικονομία στην οποία ρυθμιστικό ρόλο σε καίριες θέσεις παίζουν οι γαμπροί και άλλοι συγγενείς του “Μουσολινίσκου” Ερντογάν βρισκόταν ήδη πριν την κρί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *