Ανασχηματισμός | Αυτή είναι η αγωνία των βουλευτών

Ανασχηματισμός | Αυτή είναι η αγωνία των βουλευτών

Μετά την εκλογολογία, τα σενάρια ανασχηματισμού

To δίλημμα που υπάρχει σε πολλούς βουλευτές τούτο το καλοκαίρι είναι αν θα πρέπει ή όχι να σταματήσουν την προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος τετραετίας;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Γιατί, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται ante portas και μια προεκλογική εκστρατεία που άρχισαν εδώ και καιρό δεν θα έχει πλέον σημασία. Ένας ανασχηματισμός, λένε, θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο πρόσωπα αλλά και αρμοδιότητες ή τίτλους υπουργείων.

Πρωθυπουργός | Ανασχηματισμός μετά το “όχι” σε πρόωρες εκλογές

Αν και υπάρχουν πολλοί βουλευτές (κυρίως οι παλαιότεροι) που θυμούνται ότι ο ανασχηματισμός που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ήταν πρωθυπουργός λίγο πριν από τις εκλογές, δεν έφερε κανένα πολιτικό όφελος, ωστόσο η προσδοκία των γαλάζιων βουλευτών να γίνουν υπουργοί στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης είναι μεγάλος.

Δεν πρόκειται να μπω σε ονοματολογία (η οποία πολλές φορές διοχετεύεται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους), αλλά όσοι εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν από την ΔΕΘ (ή ίσως νωρίτερα εάν ο Μητσοτάκης θέλει να αιφνιδιάσει) τότε αυτός θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Με την ποσοστιαία εκπροσώπηση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην κυβέρνηση να μην ικανοποιεί τους βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στον προσεχή ανασχηματισμό (εάν τελικά γίνει) πρέπει να αυξηθεί η αντιστοίχηση της κυβέρνησης με την Κ.Ο. της ΝΔ.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε βουλευτές της ΝΔ (καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα) που λένε ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση αρκετών εξωκοινοβουλευτικών κυρίως υφυπουργών αλλά και υπουργών που δεν έχουν αποδώσει μάλιστα τα μέγιστα, με βουλευτές που θα μπορούσαν να δώσουν ένα πιο μαχητικό τόνο στην κυβέρνηση.

Ο γρίφος του ανασχηματισμού

Στα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου εντείνονται οι συζητήσεις, πληθαίνουν οι εισηγήσεις και διακινείται η φημολογία για παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό πεδίο, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί στο προηγούμενο διάστημα. Σε αυτόν τον κατάλογο παρεμβάσεων περιλαμβάνεται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Παρά την αιωρούμενη βεβαιότητα ως προς αυτόν πάντως, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ενώ την ίδια στιγμή εκδηλώνεται προβληματισμός σχετικά με την εσωτερική αναστάτωση που θα προκαλέσει.

Εχοντας ωστόσο συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο από την τελευταία αλλαγή στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου πέρυσι το καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός έχει, κατά πληροφορίες, σημειώσει πολλά πεδία στα οποία οι υπουργοί του δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, λέγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει στον ενδεδειγμένο χρόνο να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τις συνθήκες του αμέσως προσεχούς διαστήματος. Ειδικότερα, με την περίοδο έπειτα από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, τον διαφαινόμενο δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Από συνομιλητές του Πρωθυπουργού πάντως μεταδίδεται η αίσθηση ότι ακόμη και αν γίνουν αλλαγές, δεν θα αφορούν τα κρίσιμα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Αμυνας.

Οι αδύναμοι κρίκοι στην κυβέρνηση

Με αυτά τα δεδομένα, ένα υπουργείο στο οποίο λέγεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές είναι αυτό της Ανάπτυξης. Κατά πληροφορίες, είναι πιθανή η αντικατάσταση του Αδωνη Γεωργιάδη, για τον οποίο έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια τόσο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του (βλ. έλεγχοι της αγοράς, πρόσφατα παράπονα ξένων επενδυτών κ.ά.), όσο και σε ό,τι αφορά τις γενικότερες πολιτικές του παρεμβάσεις. Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, μια σκέψη είναι η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεν θα μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, αλλά θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, πιθανώς της Ναυτιλίας.

Το υπουργείο Ενέργειας επίσης θεωρείται κομβικής σημασίας εν όψει της χειμερινής περιόδου και από το ευρύτερο περιβάλλον των συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταφέρεται η αίσθηση ότι η μέχρι σήμερα απόδοση του Κώστα Σκρέκα δεν ήταν η προσδοκώμενη, δεδομένων των συνθηκών. Η αντικακτάστασή του γεννά ωστόσο προβληματισμό. Μέχρι πρότινος ήταν έντονη η (βάσιμη) φημολογία περί αξιοποίησης του Γιάννη Μανιάτη. Ομως στη σημερινή συγκυρία, είναι υπό αξιολόγηση και στάθμιση το κατά πόσο θα είναι πολιτικά χρήσιμο να επιστρατευθεί ένα ακόμη στέλεχος προερχόμενο από το ΠαΣοΚ.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης συζητιούνται επίσης από καιρό αλλαγές. Ο Πρωθυπουργός έχει ρητά αναγνωρίσει καθυστερήσεις, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι δεν είναι δυνατόν να τρέξουν με μεγάλη ταχύτητα οι αλλαγές στο συγκεκριμένο πεδίο. Είναι υπό εξέταση επομένως το αν θα προκρίνει μια αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου πριν από τις εκλογές ή θα προτιμήσει μια συνολικότερη παρέμβαση ύστερα από αυτές. Δυσαρέσκεια σε ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης έχει εκφραστεί προσφάτως και για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη διαχείριση της (συνεχιζόμενης) ομηρείας των ελληνικών τάνκερ και των πληρωμάτων τους στον Περσικό. Η δημοφιλία πάντως του Νίκου Δένδια εξακολουθεί να είναι παράμετρος η οποία επηρεάζει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας επίσης συζητείται στα παρασκήνια επί μακρόν. Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση ότι έπειτα και από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως θα ήταν ένα από τα πρόσωπα υπό μετακίνηση. Ωστόσο, η πρόσφατη προσωπική επίθεση εναντίον της από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα νέο δεδομένο, ενώ η στήριξή της από τον Πρωθυπουργό είναι σαφής. Πιθανολογείται πάντως ότι μια μετακίνηση της υπουργού θα συνδυαστεί με αναβάθμισή της.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές των συζητήσεων και τελούν υπό μελέτη και αξιολόγηση από την ηγεσία της κυβέρνησης. Εφόσον πάντως ο Πρωθυπουργός λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, θα προκύψουν τα γνωστά ντόμινο και οι αναμενόμενες καραμπόλες, οι οποίες ειδικά εν όψει εκλογών μπορεί να οδηγήσουν σε εκπλήξεις.

Πηγή: Βηματοδότης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *