Όπως υπολογίζει η Αθήνα, μετράμε ώρες πριν την κατάθεση συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας από την Άγκυρα, που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι θέμα ημερών. Αυτό σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε επισημοποίηση του μνημονίου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ και θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για να διεξαγάγει έρευνες σε αυτές.
Η ‘Αγκυρα έχει προχωρήσει σε παρατυπίες προκειμένου να κατορθώσει να πετύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χλμ.
Η Κρήτη έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελόριζο, εντελώς ανύπαρκτη.
Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες. Σε αυτές έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή τη Δευτέρα 17/2/2020 ξεκινά ο τεχνικός διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Παράλληλα η Αθήνα προσπαθεί να διαπιστώσει αν υπάρχει ρεαλιστικό σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν ως το 2021.
Όλα αυτά ενώ η κατάσταση στη Συρία γίνεται και πιο σοβαρή, με τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό να αυξάνονται καθημερινά.