Η Στρατιά του Αιγαίου είναι απειλή, τα νησιά μας απλώς αμύνονται

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Η Στρατιά του Αιγαίου είναι απειλή, τα νησιά μας απλώς αμύνονται
Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων στον προβλήτα της ακριτικής Μεγίστης Πηγή: Hellasjournal
  • Ο Τουρκικός σχηματισμός με τον επιθετικό προσανατολισμό
  • Αποβατικά σκάφη και καταδρομείς η αιχμή του δόρατος
  • Η νομιμοποίηση των Ελληνικών θέσεων στο άρθρο 51 του ΟΗΕ

«Στρατιά του Αιγαίου», «Ege Ordusu» στα Τουρκικά. Ένας σχηματισμός με ξεκάθαρο επιθετικό προσανατολισμό, στημένος απ’ άκρη σ’ άκρη στα παράλια… Με «θέα» το Αρχιπέλαγος και τα Ελληνικά ακριτικά νησιά!

Στην μεγάλη άσκηση που κάνουν κάθε χρόνο τα στελέχη της Στρατιάς του Αιγαίου δείχνουν την επιθετική σχεδίαση δια θαλάσσης και πως τα σενάριά τους είναι προσανατολισμένα από το υγρό περιβάλλον προς την ξηρά, κυρίως με αποβατικές ενέργειες υποστηριζόμενες από το Πυροβολικό, την τουρκική Αεροπορία Στρατού και τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων.

  • Το βίντεο του 2018 από το Τουρκικό Επιτελείο, ίσως είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, με την άσκηση να διεξάγεται στο μεγαλύτερο μέρος της στον κόλπο της Σμύρνης.

Με Ταξιαρχίες καταδρομών και πεζοναυτών, μεγάλο στόλο επιθετικών ελικοπτέρων, πάνω από 150 αποβατικά σκάφη πολλών τύπων, μικρά και μεγάλα που μεταφέρουν μέχρι και άρματα μάχης ή θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, η Στρατιά του Αιγαίου είναι η ενεργή απειλή από τα Δαρδανέλια μέχρι και έξω από την Αττάλεια, δηλαδή αντίκρυ από τη Μεγαλόνησο και το βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Την ίδια στιγμή τα Τουρκικά UAV, συνήθως χωρίς να παραβιάζουν το FIR Αθηνών, κινούνται από το νότιο τμήμα του Έβρου, κοντά στην Αλεξανδρούπολη μέχρι και τη Στρογγύλη κι ακόμη πιο νότια, έως και το νοτιοανατολικότερο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγράφοντας τα πάντα.

Το Τουρκικό Επιτελείο ήθελε τη Στρατιά του Αιγαίου με πολεμική εμπειρία

Πολλές από τις μονάδες της Στρατιάς του Αιγαίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια εστάλησαν και στο μέτωπο της Συρία, ώστε όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Τούρκοι Αξιωματούχοι, ν’ «αποκτήσουν πολεμική εμπειρία» κι όταν επιστρέψουν στα δυτικά της Τουρκίας, δηλαδή απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, να ξέρουν πολλά περισσότερα και να έχουν την τεχνογνωσία που θέλει το Τουρκικό Επιτελείο.

  • Μάλιστα με την επιστροφή τους, σύμφωνα με πληροφορίες οι απλές μονάδες Πεζικού, άλλαξαν φόρμες και τοποθέτησαν στα μανίκια τους καταδρομικά σήματα. Χωρίς όμως την απαραίτητη εκπαίδευση, οι μονάδες αυτές μετατράπηκαν σε μια νύχτα σε «Ειδικές», όμως από εκείνη την ώρα και μετά μεταλλάχθηκε και μέρος της εκπαίδευσής τους.

Αυτό είναι μια εξαίρεση όμως, τα χειροπιαστά αποδεικτικά στοιχεία που επιθετικού προσδιορισμούς της Στρατιάς του Αιγαίου προς δυσμάς είναι και ο μεγάλος αριθμός φυλακίων στις Τουρκικές ακτές, ώστε απ’ εκεί να καταγράφονται οι κινήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Εθνοφυλακής στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Τέτοιου είδους φυλάκια διαφήμιζαν οι Τούρκοι πριν από ελάχιστα χρόνια πως έχουν χτιστεί σε ιδιαίτερα κοντινά σημεία με τα Ελληνικά νησιά, ακόμη και απέναντι από τις βραχονησίδες των Ιμίων όπου τοποθετήθηκαν συστήματα 24ωρης παρακολούθησης.

Αποδεικτικά στοιχεία είναι οι ασκήσεις μονάδων αλλά και σχηματισμών, με αποβατικές ενέργειες, σαράντα και πλέον χρόνια.

Στην πρόσφατη δίμηνη Ελληνοτουρκική κρίση οι αποβατικές δυνάμεις της γείτονος είχαν σε κοινή θέα λέμβους και φουσκωτά κρούσης σε διάφορα σημεία των παραλίων ενώ δεν σταματούσαν πολλές φορές να κάνουν περιπολίες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείχνουν την παρουσία τους και να στέκονται απέναντι στις Αμφίβιες Δυνάμεις των νησιών που Αν. Αιγαίου, όπου από τον περασμένο Σεπτέμβριο (σ.σ. Τότε πάρθηκε η απόφαση να εμπλακούν περισσότερο και με το μεταναστευτικό) με τα δικά τους σκάφη έχουν γράψει χιλιάδες ναυτικά μίλια περιπολιών.

Η Αθήνα νομιμοποιείται…

Η Αθήνα διαθέτει πληθώρα αποδείξεων για τις επιθετικές διαθέσεις της γείτονος και για τις εντολές που λαμβάνουν τα στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για να δείχνουν εμφανώς τη δυσαρέσκειά τους που έχει να κάνει με την Ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

  • Η Τουρκία ενοχλείται με την παρουσία της Εθνοφυλακής, η οποία αποτελεί τη νόμιμη άμυνα απέναντι σε μια ενεργή απειλή. Η Ελλάδα στηριζόμενη στο άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε υποδομές προσανατολισμένες στην άμυνα των νήσων.

«Ουδέν εκ των διαλαμβανομένων εν τω παρόντι Χάρτη θα παρεμποδίζει το φυσικό δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής νομίμου αμύνης εις περίπτωσιν καθ’ ήν Μελος τι των Ηνωμένων Εθνών υπέστη επίθεσιν ένοπλον, μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβη μέτρα προς διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», γράφει το άρθρο 51… Και η Ελλάδα αυτό έχει κάνει έως σήμερα.

Με άλλα λόγια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στηριζόμενος σ’ αυτό το άρθρο είχε δηλώσει στις αρχές του έτους πως «ότι απειλείται…δεν αποστρατιωτικοποιείται»…

Η Τουρκία ενοχλείται από τις μονάδες επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού που και αυτές έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο κατά της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού.

Η Τουρκία ενοχλείται με τις πτήσεις εκπαίδευσης των Ελληνικών «γερακιών» και την ιπτάμενη επίδειξη σημαίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο Αν. Αιγαίο. (σ.σ. Ας θυμηθούμε τα θέματα πτήσεων ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού, μια άλλη θέση της Άγκυρας την οποία είχε θέσει και στα ΜΟΕ κατά το παρελθόν)

  • Η δίμηνη Ελληνοτουρκική κρίση ενόχλησε και αυτή την Τουρκία και τώρα εκδίδει στο Επιτελείο της «διδάγματα» από τις Ελληνικές απαντήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Το τακτικό επιχειρησιακό πεδίο ήταν αυτό στο οποίο η Τουρκία τελικά δεν ήταν τόσο καλή. Η γείτονα που ο ηγέτης της ονειρεύεται ότι είναι περιφερειακή υπερδύναμη και επιχειρεί ν’ αλλάξει ολόκληρο το status quo στην Αν. Μεσόγειο, βρήκε την ισχυρή αντίσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως εγγυητές της κυριαρχίας της χώρας…

Γι’ αυτό η Τουρκία ακόμη και στις διερευνητικές τοποθετεί, όπως φαίνεται και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης και τόσα άλλα θέματα. Ένα να πάρει, για την κουλτούρα του Ανατολίτη κέρδος είναι κυρίως από την στιγμή που η Αθήνα βάζει στο τραπέζι των συνομιλιών κατά πάγια τακτική το θέμα της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ.

Η Τουρκία έχει επαναφέρει και θέτει ξανά και ξανά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών, κάτι που εν έτη 2020 θυμίζει πολύ έντονα το παρελθόν και τις αιτιάσεις των γκρίζων λύκων οι οποίες σήμερα «νομιμοποιούνται» από το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, τον κ. Μπαχτσελί, ηγέτη της ακροδεξιάς στη γείτονα.

Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *