Συνήθως, όταν μια οικονομία προσθέτει πολλές θέσεις εργασίας σε έναν δεδομένο μήνα, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται. Αυτό δεν ίσχυσε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, αναφέρει ο Bloomberg και συνεχίζει.
Παρά τις 187.000 νέες θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον περασμένο μήνα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,8% από 3,5% τον Ιούλιο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο άλμα ενός μήνα από τον Μάιο. Και αν εξαιρέσει κανείς την έναρξη της πανδημίας, η τελευταία φορά που το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τόσο μέσα σε ένα μήνα ήταν ο Νοέμβριος του 2011.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Εξ ορισμού, το ποσοστό ανεργίας αντιπροσωπεύει το μερίδιο των ανέργων ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Το εργατικό δυναμικό είναι ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων και των ανέργων. Ωστόσο, για να θεωρηθείς άνεργος, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχεις απολυθεί πρόσφατα.
Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας στις ΗΠΑ ταξινομεί κάποιον ως άνεργο εάν δεν εργάζεται αλλά είναι διαθέσιμος για εργασία και έκανε συγκεκριμένη προσπάθεια τον περασμένο μήνα για να βρει δουλειά. Εάν δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, δεν θεωρείται μέρος του εργατικού δυναμικού.
Τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 514.000 στα 6,4 εκατομμύρια. Όμως ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 222.000 στα 161,5 εκατομμύρια. Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού σημαίνει ότι το εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ αυξήθηκε πράγματι κατά 736.000 άτομα σε 167,8 εκατομμύρια. Έτσι, μαθηματικά, όταν διαιρέσετε το 6,4 εκατομμύρια με το 167,8 εκατομμύρια, θα φτάσετε στο ποσοστό ανεργίας 3,8%.
Πέρα από τους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν ενεργά να αναζητούν θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ακόμη κι αν δεν είχαν φύγει πρόσφατα από τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, λιγότεροι άνθρωποι είχαν δουλειά.
Ωστόσο, δεν προστέθηκαν 187.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα; Σωστά. Τεχνικά μιλώντας, η μινιάια απασχόληση εκτός των αγροτών αυξήθηκε κατά 187.000. Αυτός ο αριθμός είναι το προϊόν της μηνιαίας έρευνας της BLS σε περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς. Ωστόσο, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας προέρχονται από μια διαφορετική μηνιαία έρευνα σε περίπου 60.000 νοικοκυριά που διεξάγει το Γραφείο Απογραφής για το BLS.
Με απλά λόγια, μια έρευνα ρωτά τις επιχειρήσεις πόσα άτομα προσέλαβαν και απέλυσαν τον περασμένο μήνα και η άλλη έρευνα ρωτά άτομα εάν προσλήφθηκαν ή απολύθηκαν τον περασμένο μήνα.
Η έρευνα των εργαζομένων διαπίστωσε ότι υπήρξαν 34.000 λιγότερες θέσεις εργασίας σε μεταφορές και αποθήκες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Αυτός ο αριθμός δεν αποτυπώνεται στην έρευνα των επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, παρόλο που υπήρξαν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη θέσεων εργασίας τον Αύγουστο.
Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει να μοιάζει πολύ με τον παλιό της εαυτό, αυτόν που είχε πριν από την πανδημία. Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν παγώσει τις επενδύσεις, οι βιομηχανίες με τις υψηλές πτήσεις έχουν επιστρέψει στη γη και οι εργαζόμενοι μένουν στη δουλειά τους αντί να ψάχνουν για υψηλότερες αμοιβές.
Το ερώτημα είναι εάν αυτή η ψύξη θα συνεχιστεί σε επίπεδα που θα υπάρξει ένα πραγματικό πάγωμα, καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό και οι πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται.
«Νομίζω ότι το εργατικό δυναμικό επιτέλους επιστρέφει στο σημείο πριν από την Covid», δήλωσε ο Chris Chmura, διευθύνων σύμβουλος της Chmura Economics & Analytics. «Αλλά κάνοντας ένα βήμα πίσω και κοιτάζοντας τις ευρύτερες τάσεις στην οικονομία, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο ύφεσης το επόμενο έτος».
Ελπίζοντας να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών χωρίς να προκαλέσει επώδυνη ύφεση, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αναζητά επιβεβαιώσεις ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει αρκετά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος η υπερβολική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες να προκαλέσει αναζωπύρωση των προβλημάτων του πληθωρισμού.