Ένας «γάμος», που αν και ξεκίνησε πριν τεσσερισήμισι χρόνια με λαμπρές προοπτικές, φθάνει στο τέλος του.
Ο εξ Αγγλίας ορμώμενος καθηγητής κος Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά από σφοδρές αντιπαραθέσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, οδηγείται στην έξοδο.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Το «διαζύγιο», προδιαγεγραμμένο εν πολλοίς, ανακοινώθηκε δια της πλαγίας, καθώς αύριο, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλείται σε συνεδρίαση με θέμα την ακρόαση της κας Αϊρίν – Έβελυν – Μικέλα – Μαίρης Σαρπ.
Η κα Σαρπ, έμπειρη δικαστικός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, προτείνεται από τον αρμόδιο υπουργό κο Σκρέκα στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τα μέλη της Επιτροπής να καλούνται να διατυπώσουν γνώμη επί του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κος Λιανός ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 29 Αυγούστου 2019 αντικαθιστώντας την κα Βασιλική Θάνου – όταν νομοθετήθηκε το ασυμβίβαστο – και για το υπόλοιπο της θητείας της, που λήγει στις 3 Ιανουαρίου 2024.
Το χρονικό της σύγκρουσης
Παρότι τον Αύγουστο του 2019, όταν σε πανηγυρικό κλίμα διοριζόταν στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο κος Λιανός, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το πώς θα εξελισσόταν η «συμβίωση», ήδη από το 2020 είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα «σύννεφα». Ώσπου τους τελευταίους μήνες, με φόντο τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, η «σχέση» διαρρήχθηκε ουσιαστικά.
Οι δημόσιες δηλώσεις του τότε και του τώρα αποτυπώνουν το βάθος της σύγκρουσης.
«Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού», είχε αναφέρει τον Αύγουστο του 2019 ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter (νυν X), καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε τοποθετήσει την κα Βασιλική Θάνου επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τρία χρόνια αργότερα και ενώ είχε προηγηθεί η απόπειρα του κου Λιανού να διεκδικήσει αρμοδιότητες και για τον έλεγχο του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες με αφορμή την έρευνα που ανέθεσε το 2020 η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε φινλανδική εταιρεία για τις χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μεγάλες διαστάσεις είχε λάβει η σύγκρουση του επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τότε υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Τότε ο κος Λιανός διαφώνησε με τον διορισμό της κας Χαράς Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τον κο Γεωργιάδη να δηλώνει: «Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται» και τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής να απαντά: «Δεν έχω καμία σκέψη να φύγω πριν ολοκληρώσω τη δουλειά μου. Δεν με ενδιαφέρει εάν είμαι αρεστός ή όχι».
Στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης φθάσαμε τους τελευταίους μήνες με τον κο Σκρέκα να κατηγορεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, δεν έχει επιβάλλει ούτε ένα πρόστιμο το τελευταίο διάστημα σε εταιρείες τροφίμων και αντί ελέγχων κάνει ρεπορτάζ τιμών.
Απαντώντας ο κος Λιανός είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι αγορανομία και κάλεσε τον υπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει μαζί με τα στελέχη της Επιτροπής για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Όχι μόνο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και οι άνθρωποι της αγοράς καταλογίζουν στον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι η ανεξάρτητη Αρχή αναλώνεται σε εξαντλητική χαρτογράφηση της αγοράς δίχως όμως να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα; Με περισσότερο προσωπικό ναι. Έχουμε 24 ειδικούς επιστήμονες νομικούς και 31 οικονομολόγους (μετρώντας και τους προϊσταμένους) που χειρίζονται όλες τις υποθέσεις μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όταν προβλέπονται τουλάχιστον 67 νομικοί και 60 οικονομολόγοι στον οργανισμό μας (+ 24 προϊστάμενοι), και εν συνόλω 230 οργανικές θέσεις. Συνολικά, κάτω του 35% των οργανικών μας θέσεων. Εδώ και 3 έτη έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την πολιτεία να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων οι οποίες έχουν εγκριθεί το 2021 και 2022 για επιπλέον 20 άτομα, και δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει», έχει απαντήσει ο κος Λιανός σε ανάρτησή του.
Ποια είναι η Αϊρίν – Έβελυν – Μικέλα – Μαίρη Σαρπ
Η Αϊρίν (Ειρήνη) – Έβελυν – Μικέλα – Μαίρη Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το 1972. Το ίδιο έτος εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1977, με άριστα.
Στη συνέχεια διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής το 1980. Προήχθη σε Πάρεδρο το 1985, σε Σύμβουλο το 1997 και σε Αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ’ Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας κατά το δικαστικό έτος 1995-1996 παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Paris II.
Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου επί τρεις θητείες, καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, άσκησε καθήκοντα Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος από το έτος 2013 έως σήμερα, του Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΔΕΠ και του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις, ήταν μέλος και πρόεδρος διαφόρων πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων και δίδαξε επί 12 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Μεταξύ άλλων ήταν εισηγήτρια σε υποθέσεις που αφορούσαν ολυμπιακά έργα και στην υπόθεση του μνημονίου, μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ταυτοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών. Προήδρευσε στην Ολομέλεια στις υποθέσεις που αφορούσαν τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και στο Β΄ Τμήμα σε πολλές σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που αφορούσαν την παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Μάλιστα με πρόεδρο την κα Σαρπ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την απομάκρυνσή της από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
+ There are no comments
Add yours