Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μονάδες αντιαεροπορικών συστημάτων από τις Ελλάδα,ΗΠΑ,Γερμανία και Ολλανδία, θα συμμετέχουν σε άσκηση στο Πεδίο Βολής Κρήτης, μεταξύ 12 και 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού, σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση συνεργασίας των συμμαχικών δυνάμεων και η δραστηριότητα δεν έχει σχέση με τις όποιες εξελίξεις στην περιοχή.
Όμως, και μόνο η ανάγκη στην αναφορά «δεν έχει σχέση με τις όποιες εξελίξεις στην περιοχή» αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για το σενάριο στο οποίο η Τουρκία δεν θα εξυπηρετεί τα επόμενα χρόνια τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η απομάκρυνση της Άγκυρας από την Δύση, ακόμα και αν δεν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην αντιβαλλιστική άμυνα της Ευρώπης και των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.
Όσοι γνωρίζουν πως θα είναι ο κόσμος μετά από 20 χρόνια, η αναβάθμιση της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της Κρήτης ως την Πρώτη Γραμμή αντιβαλιστικής άμυνας σε μια χώρα που οδηγείται σε Χώρα Πρώτης Γραμμής, έχει ήδη ξεκινήσει με την αναβάθμιση της Σούδας, και τους ανάλογους εξοπλισμούς που πρόκειται να έρθουν και ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό.
Στις αρχές Οκτωβρίου το «V» σε άρθρο του με τίτλο Σε έξι «κομμάτια» η βάση του Ιντσιρλίκ σημείωνε
«όμως η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ δεν έχει (πλέον) άμεση σχέση με την απειλή της Ρωσίας. Tο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτές τις δυνάμεις από την Νορβηγία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, που τα πυρηνικά σε μερικές περιπτώσεις δεν χρειάζονται ούτε καν ως αποτροπή. Η αποχώρηση Αμερικανών δυνάμεων από την Τουρκία θα σημάνει ουσιαστικά την επίσημη μεταστροφή της Άγκυρας και την εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης από την Κίνα και την Ρωσία.
Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση Ρωσικής επιρροής και κυρίως αυτή της Κίνας θα γίνει από σύνολο χωρών που θα αποτελέσουν «Πρώτη Γραμμή» για ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, ενώ θα γίνει και διασπορά της γεωπολιτικής αξίας της Τουρκίας στις χώρες αυτές. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία θα κληθούν το επόμενο διάστημα, και όσο η Τουρκία εκβιάζεται και χρησιμοποιείται από την Ρωσία και Κίνα, να πάρουν την θέση της Άγκυρας ώστε η επέκταση της Κίνας να σταματήσει στα σύνορα των χωρών αυτών.»
Στην παρακάτω φωτογραφία από το συγκεκριμένο άρθρο, γίνονται πιο κατανοητά τα σχέδια των ΗΠΑ.
Επίσης, σε ένα άλλο άρθρο του «V» από τον Ιούλιο του 2019 με τίτλο Αν η Ελλάδα γίνει χώρα «Πρώτης Γραμμής» οι ΗΠΑ φέρνουν το THAAD στην Κρήτη, σημείωνε
«το πρώτο σημαντικό παραγόμενο αποτέλεσμα που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών για την Ελλάδα, είναι ότι πλέον δεν απειλείται από καμιά χώρα στην οποία το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει το άρθρο 5 της συμμαχίας. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία -και αργότερα η Ουκρανια- είναι τα «εξωτερικά» σύνορα του ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα παύει να είναι το «μαξιλάρι» της συμμαχίας. Αυτό όσο αφορά τα βόρεια σύνορα της χώρας, γιατί στα Ανατολικά τα πράγματα πρόκειται ΄- όπως όλα δείχνουν – να αλλάξουν για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ αλλά και την Ελλάδα. Σήμερα και όπως έχει η κατάσταση, η Ελλάδα έχει γίνει “ζώνη ειρήνης” και ειδικά για τις ΗΠΑ αποτελεί το απόλυτο στρατηγικό της βάθος για την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Τουρκία με την σειρά της είναι χώρα «Πρώτης Γραμμής» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, τόσο για την Ρωσία, όσο κυρίως για το Ιράν. Σε καθήκοντα ως χώρα «Πρώτης Γραμμής» (σε αντίθεση με Πολωνία, Ρουμανία, Νορβηγία) την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική προστασία, δεν την έχει η Τουρκία, αλλά ίδια η συμμαχία με συστήματα Patriot.
Οι Σύμμαχοι δεν άφησαν αυτό το ρόλο, και δεν θα τον αφήσουν ποτέ στην Τουρκία, και με την πορεία που έχει η Τουρκία του Ερντογάν, φαίνεται πως οι φόβοι τους ήταν δικαιολογημένοι Το ακραίο σενάριο που θέλει την Ελλάδα να αποτελέσει χώρα “Πρώτης Γραμμής” για το Ιράν, την Ρωσία ακόμα και την Κίνα, είναι κάτι που ήδη η Αμερικανική πολιτική έχει στα σχέδια της. Η στήριξη στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει ενημερωθεί εκτενώς για τις εξελίξεις, και κάθε σκέψη από το Μαξίμου για μια πολιτική ίσων αποστάσεων με την Γερμανία, φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν.»