Μεταξύ των φανταστικών εμπειριών που προσφέρει η ζωή στην Ελλάδα είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τους φόρους που θα πληρώσεις κάθε χρόνο. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις και πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!κείμενο Νίκη Μπάκουλη
Η τελευταία σχετική είδηση είναι ότι η ενεργειακή ακρίβεια επισπεύδει το άνοιγμα της πλατφόρμας. Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1, στις 19/10 το opening θα γινόταν έως τις 10/11. Δεν έγινε.
Αυτό που θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο είναι ο νέος γύρος αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Εν τω μεταξύ, θα έχει χαλάσει ήδη ο καιρός, καθώς όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία και από την Κυριακή 14/11 θα αρχίσουν οι βροχές.
Για αυτούς τους λόγους σκεφτήκαμε πως θα ήταν χρήσιμο να ζητήσουμε βοήθεια, ώστε να βρούμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ζεσταθούμε, οικονομικά -χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση των πολυκατοικιών στις οποίες ζούμε. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και εκπαιδευτής σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), Βιώσιμης/Αειφόρου Ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, Γιώργος Ηλιόπουλος δέχθηκε την πρόκληση.
“Το δεδομένο είναι πως θα ανέβει το κόστος της θέρμανσης. Η λογική λοιπόν, με την οποία θα ήταν χρήσιμο να κινηθεί κάποιος είναι το τι μπορεί να κάνει, για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Αν δηλαδή, πρέπει να αλλάξει τον τρόπο θέρμανσης. Το κυριότερο ζητούμενο είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να χρειαζόμαστε λιγότερο ρεύμα. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις”.
ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ
“Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απαραίτητος. Είναι επένδυση. Η απόσβεση γίνεται από τον πρώτο χρόνο -από το ρεύμα που γλιτώνουμε. Εάν ‘ανέβουν’ οι τιμές, η απόσβεση θα είναι μεγαλύτερη. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί, καθώς έχουμε ήλιο 9 μήνες το χρόνο. Οι νέοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εν τω μεταξύ, μπορούν να θερμάνουν και το νερό, ακόμα και σε μέρες με μερική ηλιοφάνεια. Θα έλεγα λοιπόν, πώς ενθαρρύνουμε αυτήν την σκέψη -της αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα”.
ΛΑΜΠΑ LED
“Δεν νοείται να έχουμε στο σπίτι μας λάμπες, που δεν είναι LED. Σε κάποια σπίτια, υπάρχουν παλαιάς τεχνολογίας λάμπες, οι οποίες στην ουσία παράγουν περισσότερη θέρμανση από ό,τι φως. Πώς καταλαβαίνουμε τι λάμπα έχουμε; Αν την πιάσουμε και καίει, δεν είναι καλή λάμπα. Η αντικατάσταση θα στοιχίσει 2 με τρία ευρώ, για κάθε λάμπα, αλλά η κατανάλωση θα υποδεκαπλασιαστεί. Δηλαδή, θα αρχίσετε να κερδίζετε χρήματα από τους πρώτους μήνες που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη θέρμανση”.
ΜΟΝΩΣΗ
“H καλή μόνωση μπορεί να κρατήσει το κρύο, αλλά και τη ζέστη εκτός του σπιτιού μας. Μιλάμε για τη θερμοπρόσοψη που μπαίνει στην πρόσοψη του όποιου κτιρίου και μειώνει τις ενεργειακές απώλειες. Με λίγα χρήματα, έχουμε πολύ υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Χρειάζεται η συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών διαμερισμάτων στην πολυκατοικία, αφού τοποθετείται σε όλο το κτίριο.
Αν θα μπορούσε να το κάνει ένας ιδιοκτήτης ανεξάρτητα από τους άλλους; Το φελιζόλ που τοποθετείται, θα κάνει λίγο πιο παχιά την πρόσοψη -θα αλλάξει δηλαδή, το αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, υπ’ αυτήν την συνθήκη είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Αν δεν το κάνουν όλοι, θα υπάρχουν απώλειες από τα πλαϊνά. Βέβαια, πάλι υπάρχει κέρδος. Δεν θα είναι 100%. Θα είναι κάπου στο 80%. Ως εκ τούτου, οικονομικά έχει νόημα αυτή η επιλογή”.
ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
“Tο κλιματιστικό ζεσταίνει τον αέρα, με συνέπεια να μην ‘κρατάει’ ο χώρος τη ζέστη, όταν θέσουμε τη συσκευή εκτός λειτουργίας. Αν είναι πολύ παλιό, σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποδοτικό. Καίει περισσότερο ρεύμα, αλλά δεν ζεσταίνει -ιδιαίτερα αφού δεν αποδίδει σε θέρμανση, αναλογικά με το ρεύμα που καίει. Σε αυτήν την περίπτωση, οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αντικατάστασης.
Επένδυση της τάξεως των 200 με 300 ευρώ, θα μας γλιτώσει πολύ σύντομα από κατανάλωση ρεύματος. Θα κάνουμε απόσβεση μέσα στην πρώτη χρονιά. Αν το αγοράσουμε με δόσεις, στην ουσία τα χρήματα που θα δίνουμε σε αυτές, θα είναι αυτά που εξοικονομούμε από το ρεύμα”.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ
“Αν υπάρχει τζάκι, μπορεί να γίνει η μετατροπή σε ενεργειακό. Αν είναι ιδιαίτερα ακριβό; Θα συνιστούσα να ρωτήσετε διάφορους ειδικούς, γιατί οι αποκλίσεις στις τιμές είναι τεράστιες. Με το ενεργειακό τζάκι εξασφαλίζετε και ζέστη μέσα στο σπίτι και ζεστό νερό. Οι βασικές προϋποθέσεις για να έχει λογική αυτή η επένδυση είναι α) να ξέρετε πως θα μείνετε για πολλά χρόνια στο σπίτι αυτό ή β) να είναι δικό σας”.
ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
“Τα κουφώματα είναι μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν, αλλά δεν είναι από τις φθηνότερες. Αν τα αλουμίνια είναι σχετικά πρόσφατα (της τελευταίας 20ετίας) δεν αξίζει να γίνει αλλαγή. Αυτή συνιστάται άνω της 20ετιας, γιατί γίνονται πιο μεγάλες οι απώλειες -αφού γίνεται μικρότερη η μόνωση.
Στα θετικά είναι πως τα αλουμίνια είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021” . Όπως και το ενεργειακό τζάκι, ο ηλιακός θερμοσίφωνας, το κλιματιστικό και η θερμοπρόσοψη.
Μια στάση εδώ.
Το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021” αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να επιδοτηθούν είναι
✔ η αντικατάσταση κουφωμάτων
✔ η τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
✔ η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
✔ το σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
✔ και άλλες παρεμβάσεις (φωτοβολταϊκό σύστημα, smart home, αναβάθμιση ανελκυστήρα, κ.ά.)
“Δηλαδή επιδοτούνται οι θερμοπροσόψεις, τα αλουμίνια, οι νέες κλιματιστικές μονάδες και πολλά άλλα που μπορούν να ‘ανεβάσουν’ δυο ενεργειακές μονάδες (από C σε A και από A σε A++)”.
Εδώ να πούμε ότι ούτε αυτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, έχει ανοίξει.
Bonus
“Αν έχετε λέβητα πετρελαίου που είναι παλιός χρειάζεται μόνωση, αλλιώς μπορεί να έχει απώλειες ο ίδιος, αλλά και οι σωληνώσεις που μεταφέρουν το ζεστό νερό. Αν δεν είναι καλές οι μονώσεις των σωληνώσεων, σημαίνει ότι πληρώνουμε όχι για να ζεστάνουμε το σπίτι μας, αλλά για να ζεσταθούν οι χώροι στους οποίους κινείται το νερό έως ότου φτάσει η θέρμανση στο σπίτι μας. Μέχρι να γίνει αυτό, η μισή θερμότητα του νερού έχει χαθεί. Εφόσον ο λέβητας είναι άνω των 20 χρόνων, χρειάζεται αντικατάσταση”.