Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:57 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας με τον κόσμο να έχει πολλές απορίες. Αυτό προκύπτει από την έλλειψη πληροφόρησης ή ακόμα και την παραπληροφόρηση που επικρατεί.
Πριν προχωρήσετε διαβάστε ΕΔΩ τι είναι ΑΟΖ και τι υφαλοκρυπίδα.
Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις που ακούμε:
1, Τι είναι το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και τι προβλέπει;
Η Τουρκία και η επίσημη κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία χάραξης υφαλοκρυπίδας κι ΑΟΖ. Οι χώρες αποδέχονται ως σημείο «συνάντησης» ένα σημείο 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Υιοθέτησαν την αρχή της «ίσης απόστασης» ανάμεσα στις τουρκικές και λιβυκές ακτές.
2, Τι προκαλεί στην Ελλάδα κι αντιδρά η Αθήνα;
Oι συντεταγμένες που ορίζει το Μνημόνιο αυτό, αγνοούν παντελώς τα ελληνικά νησιά. Βασίζονται στην αυθαίρετη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, που όμως αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Αγνοεί η Άγκυρα και τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, μειώνοντας πρακτικά τα δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
3, Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών; Αν όχι γιατί;
Η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες αφού δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με καμία χώρα της περιοχής. Oι διαφορές μας με την Τουρκία δεν έχουν επιτρέψει μία συμφωνία χάραξης θαλασσίων ζωνών. Ως προς τη Λιβύη, η βορειοαφρικανική χώρα προέβαλλε απαιτήσεις υπερβολικές, άρα καμία συμφωνία. Μάλιστα (σε στοίχιση με την Άγκυρα) ζητούσε να συμφωνήσουν πρώτα όλα τα κράτη της περιοχής και μετά η ίδια θα συμφωνούσε. Η Αίγυπτος δεν θέλει να ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά. Δε θέλει να γίνει μέρος της ελληνοτουρκικής διαμάχης γι’ αυτό και δεν έχει υπογράψει συμφωνία οριοθετήσεώς θαλασσίων ζωνών μέχρι σήμερα. Θεωρούσε πως συμφωνία με την Ελλάδα ισοδυναμεί με συμφωνία κατά της Τουρκίας και τούμπαλιν.
4, Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει σε έρευνα ή και γεώτρηση ακόμα νότια της Κρήτης τι θα γίνει;
H ελληνική κυβέρνηση δια μέσου του Πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ έχουν δηλώσει πως θα πράξουν ό,τι χρειαστεί, εάν οι Τούρκοι κάνουν το οτιδήποτε σε περιοχές που θεωρείται ότι ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα μας.
5,H Κύπρος προσέφυγε στη Χάγη για το ζήτημα των Τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ της. Γιατί το έκανε;
H Κύπρος επιδιώκει μία ηθική-επικοινωνιακή νίκη κατά της Τουρκίας. Όχι όμως μία νίκη ουσίας αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία κι αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Χάγης. Κατά συνέπεια το δικαστήριο δεν θα μπει στην εξέταση της υποθέσεως. Γίνεται κυρίως για να φανεί πως η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να συζητήσει το θέμα της οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών. Για τους ίδιους λόγους πολλοί και στην Ελλάδα θεωρούν ότι η προσφυγή στη Χάγη δεν θα λύσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.