Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:55 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Σαρωτικές αλλαγές και ανατροπές καταγράφονται στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής καθώς ο λιγνίτης χάνει διαρκώς έδαφος, την ίδια στιγμή που το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ καλύπτουν το κενό που δημιουργείται.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο του λιγνίτη υποχώρησε τον Ιούνιο στο 5% καθώς σε σύνολο 3841GWh, οι λιγνιτικές μονάδες κάλυψαν μόλις 207GWh. Σε σχέση με πέρυσι η λιγνιτική παραγωγή τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 75%.
Το κενό που δημιουργήθηκε καλύφθηκε από τις μονάδες αερίου οι οποίες είχαν μερίδιο 37% (1412GWh) αλλά και από ΑΠΕ. Συγκεκριμένα οι ΑΠΕ σε Υ/Σ του Συστήματος είχαν μερίδιο 14% (554GWh) ενώ η παραγωγή στο δίκτυο (φωτοβολταϊκά) ήταν επίσης 14% (525GWh). Σημαντικές ήταν επίσης και οι εισαγωγές που κάλυψαν το 21% του ισοζυγίου, ενώ τέλος μερίδιο 9% είχαν τα υδροηλεκτρικά.
Σε επίπεδο εξαμήνου το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος το μερίδιο των λιγνιτών διαμορφώθηκε μόλις στο 12% ήτοι 3000GWh, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 48% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Στο ισοζύγιο παραγωγής και διασυνδέσεων, η μερίδα του λέοντος ανήκει στο φυσικό αέριο που είχε 32% ή αλλιώς 7723GWh, οι ΑΠΕ του συστήματος είχαν μερίδιο 18% (4283GWh), η παραγωγή στο δίκτυο (φωτοβολταϊκά) είχε μερίδιο 12% με 2830GWh ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν στο 21% (5251GWh). Τέλος τα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 5% ή αλλιώς 1343GWh.
Σημειώνεται ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού τον περασμένο Ιούνιο κατέγραψε μείωση της τάξης του 13,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, υποχώρηση που οφείλεται τόσο στην κάμψη της ζήτησης στο δίκτυο (13,1%) όσο και στους πελάτες υψηλής τάσης (15,2%) αλλά και στα ορυχεία (32,7%). Σε ορίζοντα εξαμήνου η μείωση διαμορφώνεται στο 5,9% και προέρχεται σε ποσοστό 4,8% από το δίκτυο, 10,4% τους πελάτες υψηλής τάσης και 32,8% από τα ορυχεία της ΔΕΗ.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 51,6%.
Το ματ σε 4 κινήσεις που ‘απογείωσε’ τη μετοχή της ΔΕΗ
Απτά σημάδια αλλαγής του κλίματος για τη μετοχή και τις προοπτικές της ΔΕΗ καταγράφονται σχεδόν έναν χρόνο μετά τη διοικητική αλλαγή στην επιχείρηση και τη σταδιακή αποκάλυψη και υλοποίηση του νέου στρατηγικού πλάνου της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, πλέον αντιμετωπίζουν με διαφορετικό μάτι τις προοπτικές της εταιρείας.
Σε αυτό το κλίμα κινείται και ο μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας της ΔΕΗ, το fund Silchester το οποίο έχει στην κατοχή του το 9,92%, προχωρώντας μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο σε περιορισμό της θέσης του (από 13,8%). Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι συσσωρευμένες απώλειες που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια η Silchester είχαν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του fund. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ, το fund είχε επιλέξει να μην εκπροσωπείται στις γενικές συνελεύσεις από τον προηγούμενο πρόεδρο της εταιρείας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχλησή του. Το αρνητικό αυτό κλίμα, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες φανερό και στις πρώτες επαφές της νέας διοίκησης με τους διαχειριστές του Silchester που έγιναν στο Λονδίνο. Ωστόσο, η αλλαγή πλεύσης της εταιρείας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η τιμολογιακή πολιτική, η εγκατάλειψη του λιγνίτη και στροφή στις ΑΠΕ αλλά και οι κινήσεις στο μέτωπο της εισπραξιμότητας, τα πρόσφατα deals της τιτλοποίησης και οι βελτιώσεις σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, φαίνεται ότι σταδιακά αλλάζουν την αντίληψη της αγοράς.
Για παράδειγμα, προ ημερών, η Euroxx ανακοίνωσε την έναρξη κάλυψης της μετοχής της ΔΕΗ με σύσταση overweight και τιμή-στόχο τα 5,5 ευρώ, κάνοντας λόγο για εν εξελίξει turnaround story και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι ανώμαλοι δρόμοι έχουν ξεπεραστεί. Ήδη πάντως η διοίκηση Στάσση έχει δώσει guidance για επαναλαμβανόμενη κερδοφορία EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ για φέτος. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τη λειτουργική κερδοφορία, πάντα σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι άνω του 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.
Ποιες όμως ήταν οι κινήσεις που “άρεσαν” στην αγορά και χαρακτηρίζονται ως “game changers” για την πορεία της εταιρείας;
1. Εισπραξιμότητα – τιτλοποιήσεις – ρευστότητα
Τουλάχιστον 3 φορές επιχείρησε χωρίς επιτυχία η ΔΕΗ πριν από το 2019 να αντλήσει ρευστότητα χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της. Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων φέτος η εταιρεία κατάφερε να αλλάξει το κλίμα κλείνοντας εντυπωσιακές συμφωνίες με οίκους διεθνούς κύρους όπως η J.P. Morgan και η Pimco. Το συνολικό ποσό που αντλεί η ΔΕΗ είναι έως 600 εκατ. ευρώ μέσω δύο συναλλαγών: η πρώτη με την J.P. Morgan αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρότερου ρίσκου διάρκειας έως 60 ημερών συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα αντληθεί θα κυμανθεί από 200 έως 250 εκατ. ευρώ και τιμολογήθηκε στο 3,5%. Η δεύτερη συναλλαγή με την Pimco έγινε επίσης με ενέχυρο απαιτήσεις υψηλού ρίσκου (junk) άνω των 90 ημερών συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Θα αντληθούν από 300 έως 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,8%.
2. Πράσινη στροφή – Εγκατάλειψη λιγνίτη
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι επενδυτές που θέτουν ως κριτήριο τη βιωσιμότητα για να επιλέξουν τις τοποθετήσεις τους. Η ΔΕΗ, που μέχρι σήμερα είναι από τις εταιρείες ηλεκτρισμού με τη μεγαλύτερη έκθεση στον λιγνίτη, αναγκαστικά έμενε εκτός των ραντάρ των πράσινων κεφαλαίων. Το ίδιο ισχύει και για χρηματοδοτικούς οργανισμούς όπως η ΕΤΕΠ, η οποία δεν χρηματοδοτεί επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα. Ωστόσο η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση, θέτοντας ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και να επισπεύσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις ΑΠΕ, έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από την αγορά. Ήδη από φέτος η εταιρεία περιόρισε τις επενδύσεις της σε λιγνίτη και ορυχεία, ενώ προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ με στόχο το 2024 η εταιρεία να έχει εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1GW.
3. Προγράμματα εθελουσίας – Τιμολόγια
Δύο κινήσεις που “άρεσαν” στην αγορά δίνοντας το στίγμα μιας πιο φιλο-επενδυτικής στρατηγικής της ΔΕΗ ήταν οι προσαρμογές που έγιναν στα τιμολόγια πέρυσι το φθινόπωρο αλλά και τα προγράμματα εθελουσίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με τις αυξήσεις στα τιμολόγια και την εισαγωγή της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα η εταιρεία πέτυχε να σταματήσει τις εκτεταμένες ζημιές του προηγούμενου διαστήματος, που την έφεραν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Εκτός όμως από τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η αγορά είδε θετικά και την εθελούσια έξοδο, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 702 εργαζόμενοι με το όφελος για τη ΔΕΗ να υπολογίζεται στα 48 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προχωρά και σε δεύτερο πακέτο εθελουσίας που θα αφορά 1.800 εργαζόμενους. Καθώς πρόκειται για υψηλόμισθους με ετήσιο κόστος για την εταιρεία περί τις 70 χιλιάδες, η ΔΕΗ καταβάλλοντας εφάπαξ ποσό 35 χιλιάδων για κάθε έναν, θα εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως σε περίπτωση που το πρόγραμμα γίνει αποδεκτό από 1.000 εργαζόμενους.
4. Εταιρική διακυβέρνηση
Τέλος, θετικά έχει δει η αγορά τις κινήσεις που γίνονται για τη στελέχωση νευραλγικών γενικών διευθύνσεων με στελέχη που έχουν σημαντική θητεία στην αγορά. Σε αυτήν την κατεύθυνση υπενθυμίζεται ότι καλύφθηκαν οι θέσεις των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων για τις εμπορικές δραστηριότητες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, από στελέχη με μακρά θητεία και διεθνή εμπειρία. Επίσης, από την αγορά καλύφθηκαν οι νέες γενικές διευθύνσεις που δημιουργήθηκαν για την ηλεκτροκίνηση και τα ψηφιακά συστήματα.