Σήμερα, το μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εντελώς διαλυθεί | Η ΕΕ πρέπει να γίνει κράτος

Σήμερα, το μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εντελώς διαλυθεί | Η ΕΕ πρέπει να γίνει κράτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και είναι πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητο να ενωθεί για να «γίνει κράτος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου Ιταλού δημοσιογράφου.

Ο Draghi, ο διάσημος οικονομολόγος της προσέγγισης του «ό,τι χρειάζεται» που κυβέρνησε την Ιταλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε ότι «ανησυχεί» για την κρίσιμη στιγμή που περνά η Ευρώπη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι ιδρυτικές αξίες που μας έφεραν κοντά θα μας κρατήσουν ενωμένους […] Σήμερα, το μοντέλο ανάπτυξης έχει διαλυθεί και πρέπει να εφεύρουμε εκ νέου έναν άλλο τρόπο, αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να γίνουμε κράτος» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει έρθει πλέον η ώρα να ενωθούμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που συνδέονται με τους κατακερματισμένους κανονισμούς της ΕΕ σε κάθε τομέα, οι οποίοι επιβραδύνουν τη λειτουργία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας για το δυναμικό της αγοράς της ΕΕ, ο Draghi τη χαρακτήρισε «πολύ μικρή», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τόσες πολλές αγορές και ως εκ τούτου οι μικρές εταιρείες που γεννιούνται στην Ευρώπη, μόλις αναπτυχθούν, πωλούνται ή πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, ο χρόνος μπορεί πλέον να είναι ώριμος, σύμφωνα με τον Draghi. Ακόμη και αν δύο πόλεμοι είναι σε εξέλιξη, η ΕΕ θα μπορούσε να αποκτήσει δύναμη με την πάροδο του χρόνου, ιδίως καθώς συζητείται ήδη η διεύρυνση. «Εμείς, ως Ευρώπη, ξοδεύουμε τρεις έως πέντε φορές περισσότερα από όσα ξοδεύει η Ρωσία και είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ. Είναι, επομένως, θέμα καλύτερου συντονισμού (…) Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις υποθέσεις ότι είμαστε μαζί», επίσης τόνισε.

«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να καταλάβουμε πώς να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά ταμεία για τη χρηματοδότηση της άμυνας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη εξωτερική πολιτική, γιατί οι υπουργοί Εξωτερικών μιλάνε, αλλά δεν συμφωνούν. Πρέπει να σκεφτούμε για μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, για ένα πραγματικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης, για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε (και οι δύο) Ιταλοί και Ευρωπαίοι».

Για τον ίδιο, αυτό που συνέβη «με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αλλαγή των κανόνων που λειτουργούσαν όταν ήμασταν δώδεκα μέλη ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος». Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, ωστόσο, παρατήρησε πώς «σήμερα η δημοσιονομική ένωση είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι πριν από 10 χρόνια γιατί με το ενιαίο νόμισμα οι χώρες μοιάζουν πολύ περισσότερο» από βιομηχανική άποψη. Και μετά κατέληξε με μια ειρωνική αναφορά στο “ό,τι χρειαστεί” – από μια συγκεκριμένη ημερομηνία η ΕΚΤ λειτούργησε ως σταθεροποιητής των αγορών…».

Στο μελλοντικό σενάριο της Μέσης Ανατολής «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα όχι μόνο χρηματοδοτώντας τον ΟΗΕ από μακριά, αλλά να κάνει κάτι περισσότερο από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα», για παράδειγμα στην Ουκρανία.

Για τον Draghi «δεν αρκεί να βάλεις πολλά χρήματα: θα υπάρχει αναγκαστικά ένας ρόλος για την ανάμειξη της Ευρώπης, μια εμπλοκή που ωστόσο προφανώς δεν θα είναι στρατιωτική, δεδομένου ότι είμαστε αδύναμοι και μη αξιόπιστοι, ενώ θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ανθρωπιστική παρουσία».

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours