Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:46 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στις αρχές Νοεμβρίου πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά τη συγκρότηση ακόμη ενός τριμερούς σχήματος συνεργασίας, αυτή τη φορά μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ινδία.
Αν σκεφτούμε τις σχέσεις των κρατών και το γεωπολιτικό παίγνιο, πρόκειται για μία λογική κίνηση.
Όταν πρωτο-διακινήθηκαν οι πληροφορίες, δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. Φυσικά δεν γίνεται να παραβλέπουμε πως οι σχετικές διερευνητικές επαφές είχαν ξεκινήσει καιρό πριν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Επίση, η επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ματαιώθηκε λόγω του Covid-19.
Σε μία περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με κρισιμότερη ίσως την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και άλλα μετριοπαθή σουνιτικά κράτη, η σκέψη για τη νέα τριμερή εδραζόταν σε μία κοινή αίσθηση και αντίληψη του εθνικού συμφέροντος.
Tι είναι όμως αυτό που φέρνει κοντά μία χώρα της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, μία του Περσικού Κόλπου και μια αναδυόμενη δύναμη της Νοτιοανατολικής Ασίας; Ποιες είναι οι γεωπολιτικές καραμπόλες που οδηγούν στο κοινό συμφέρον;
Όλα καταλήγουν στην παράμετρο που λέγεται Τουρκία
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών αυτών βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως φανερώνει η προαναφερθείσα αμυντική συμφωνία Αθήνας και Άμπου Ντάμπι. Την ίδια ώρα, οι σχέσεις των ΗΑΕ με την Ινδία έχουν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ και η Ελλάδα διατηρεί φιλόδοξες σχέσεις με την τελευταία.
Ζητήματα εθνικής ασφάλειας αλλά και οικονομικοί λόγοι, ωθούν τις τρεις χώρες σε περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών τους. Σαφώς και σε πρώτη ανάγνωση (όχι ιδιαίτερα προσεκτική ανάγνωση) το «δόγμα» των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά της Ελλάδας δεν στρέφεται έναντι τρίτων.
Με μια πιο προσεκτική όμως εξέταση όλοι καταλήγουμε στην παραδοσιακή αρχή ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».
O τουρκικός αναθεωρητισμός και ηγεμονισμός στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν πλέον σοβαρή απειλή για την Ελλάδα. Μία χώρα του Κόλπου η οποία βοηθά, ιδιαίτερα στον χρηματοδοτικό τομέα, την Τουρκία είναι το Κατάρ.
Οι σχέσεις του τελευταίου με τα ΗΑΕ είναι στο «ναδίρ», καθώς συντηρητικά σουνιτικά κράτη τόσο στον Κόλπο όσο και πέραν αυτού (Αίγυπτος) κατηγορούν την Ντόχα για χρηματοδότηση ακραίων ισλαμικών οργανώσεων. Για τις μοναρχίες του Κόλπου (πέραν των ΗΑΕ, ιδιαίτερα για τη Σαουδική Αραβία), η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται υπαρξιακή απειλή, ανάλογη με την περιφερειακή επιρροή του Ιράν.
Θυμίζουμε πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα διαθέτει τοπικά πολιτικά παραρτήματα που κατέχουν ή διεκδικούν ενεργά μερίδιο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής εξουσίας παντού, από την Τυνησία και την Αλγερία, μέχρι το Ιράκ και τη Συρία, αλλά ακόμα και στα Βαλκάνια και την Γαλλία.
Μπορεί να μην υπάρχει μια “ισλαμιστική Κομιντέρν”, ένα συγκεντρωτικό διοικητικό όργανο που ελέγχει από πάνω προς το κάτω το διεθνές ισλαμιστικό κίνημα, ωστόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου κατέχει θέση στο παγκόσμιο πολιτικό ισλάμ, αντίστοιχη με αυτήν που κατείχε η ΕΣΣΔ για τον παγκόσμιο κομμουνισμό.
Ο παράγων «Ινδία»
Την ίδια στιγμή, η Ινδία θα επιθυμούσε ενεργότερο ρόλο στην Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, το Νέο Δελχί «καλοβλέπει» την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με σειρά αραβικών χωρών. Πέραν της εισαγωγής καυσίμων, η Μέση Ανατολή και οι χώρες του Κόλπου αποτελούν περιοχή απασχόλησης για τους Ινδούς πολίτες. Ταυτόχρονα, στις αραβικές χώρες ζει ινδική διασπορά της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ενδεικτικό ότι το 30% του πληθυσμού των ΗΑΕ αποτελείται από Ινδούς.
Για την Ινδία, όπως και για την Ελλάδα, τα ΗΑΕ είναι ένας δυνητικός φορέας μεγάλων επενδύσεων, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της.
Την ίδια στιγμή το Νέο Δελχί και το Άμπου Ντάμπι συνεργάζονται στην καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, ενώ στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων συντελεί η κινητικότητα της κοινωνίας των πολιτών, εκατέρωθεν. Σε εβδομαδιαία βάση και προ της πανδημίας, λάμβαναν χώρα 1.760 πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το νούμερο είναι εξαιρετικά υψηλό.
Το βλέμμα σε Αν. Μεσόγειο και Ν.Α. Ευρώπη
Επιπλέον, η Ινδία έχει αρχίσει να βλέπει όλο και πιο στενά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρακολουθεί στενά την ‘εισβολή’ της Κίνας στην περιοχή αυτή, ενώ ενδιαφέρεται και για την ασφάλεια των διεθνών οδών ναυσιπλοϊας. Ας μη λησμονείται επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα για το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.
Καθοριστικής σημασίας για την Ινδία είναι η στάση του αραβικού κόσμου στο Κασμίρ και στο Τζαμπού – όπου σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Άγκυρα έχει αρχίσει να μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές. Πρόκειται για δύο περιοχές που ανήκουν στην ινδική επικράτεια, ωστόσο στην μεγάλη τους πλειοψηφία κατοικούνται από μουσουλμάνους. Οι περιοχές αυτές είναι και μια από τις εστίες σύγκρουσης της Ινδίας με τον μεγάλο της αντίπαλο: το Πακιστάν. Η χώρα αυτή διατηρεί στενή συνεργασία με Τουρκία και Ιράν.
Ωστόσο, το Πακιστάν αποτελεί προβληματικό παράγοντα και για την Ελλάδα. Και τούτο διότι διατηρεί στενές σχέσεις, πολιτικές και στρατιωτικές, με την Τουρκία. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα ζητεί από το Ισλαμαμπάντ και την πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανή μελλοντική συμμετοχή της Ινδίας σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο μαζί με την Ελλάδα θα στείλει ισχυρό μήνυμα.
Η Κίνα επίσης είναι αντίπαλος των ΗΠΑ ωστόσο έχει βελτιώσει ιδιαίτερα τις σχέσεις της με το Πακιστάν. Το Πακιστάν είναι γνωστό για την αντιπαλότητά του με την Ινδία (κυρίως για την περιοχή του Κασμίρ). Αντίβαρο βρήκε η Ινδία στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε την επίσκεψη Τραμπ, που παρουσιάστηκε ως ‘σουπερ σταρ’.
Εν κατακλείδι βλέπουμε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μία μικρή γεωγραφικά χώρα, δεν είναι όμως ασήμαντη. Το κυριότερο δεν είναι χώρα που δεν έχει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες.
+ There are no comments
Add yours