Διερευνητικές με Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου | Τι διαμηνύει η Αθήνα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:12 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διερευνητικές με Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου | Τι  διαμηνύει η Αθήνα
Διερευνητικές με Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου | Τι διαμηνύει η Αθήνα

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το επόμενο τρίμηνο για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, με την Αθήνα να δομεί το πλαίσιο της διπλωματικής στρατηγικής της, έχοντας κυκλώσει στο… ημερολόγιό της δύο άκρως σημαντικά ορόσημα.

Το πρώτο σχετίζεται με την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου. Το δεύτερο σχετίζεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί διεξοδικά η συμμόρφωση της γείτονος με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Εν αρχή, λοιπόν, οι διερευνητικές επαφές. Και στο μέτωπο αυτό, οι εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας, ήταν ραγδαίες…

Η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Η Αθήνα αποδέχθηκε την πρόσκληση, με κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίζουν ως “θετικό” το γεγονός ότι η Άγκυρα, μετά από μία περίοδο απανωτών προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε αυτό διαδραμάτισε ρόλο και το γεγονός ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι απαραίτητες στη δύσκολη φάση που βρίσκεται η τουρκική οικονομία, περνάει και από την βελτίωση των σχέσεων της γείτονος με την Αθήνα. Έτσι κι αλλιώς, η στάση της Τουρκίας θα κριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την έκθεση Μπορέλ, η οποία θα παρουσιαστεί το Μάρτιο, με τα μηνύματα της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξει “συνέχεια και συνέπεια” στην αποκλιμάκωση να είναι εξακολουθητικά και εμφατικά.

Διερευνητικές με Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου | Τι διαμηνύει η Αθήνα

Ένα και μοναδικό το θέμα συζήτησης στις διερευνητικές

“Θα προσέλθουμε με θετική, ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση”. Αυτό σχολίαζαν παράγοντες, λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας για τις διερευνητικές επαφές. Όπως έχουν διαμηνύσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και, μάλιστα, εμφατικά ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μοναδικό θέμα συζήτησης στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα θα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, εμμένει σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης των δικών της απαιτήσεων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, έσπευσε να εκπέμψει τα δικά του μηνύματα. “Θα ξαναπώ ότι εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία.

Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, θα είναι προς όφελος της Ελλάδος, θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική και πιστεύω πραγματικά ότι το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις από ότι ήταν το 2020.

Έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε ανοιχτοί και προσβλέπουμε και αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση, την επίσημη τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα βασικό, κύριο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Κόστα και πριν η τουρκική πλευρά επικοινωνήσει με την ελληνική για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών.

Για το αντικείμενο των συζητήσεων στις επικείμενες επαφές είχε απαντήσει πριν δύο εικοσιτετράωρα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. “Όπως έχουμε τονίσει σε πλείστες περιπτώσεις, η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει…Οι επαφές αυτές ξεκίνησαν πριν από δύο δεκαετίες. Δε μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς τη διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών. Εάν οι προθέσεις της Άγκυρας είναι ειλικρινείς, μένει να φανεί.

Εμείς πάντως, οψέποτε επανεκκινήσουν οι επαφές αυτές, θα προσέλθουμε με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση…Εάν με ρωτάτε τι θα προκύψει από τις επαφές αυτές και εάν διατηρούμε αισιοδοξία, θα σας απαντήσω με ποδοσφαιρικούς όρους: κάποτε ένας προπονητής ρωτήθηκε για την πρόβλεψη ενός αγώνα.

Και απάντησε λέγοντας: “Τα προγνωστικά στο τέλος του αγώνα μόνο”. Βεβαίως, εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, καθώς είναι υποχρέωσή μας”, είχε σημειώσει (Καθημερινή) ο κ. Δένδιας.

Στο μεταξύ, δύο μείζονος εθνικής σημασίας νομοσχέδια συζητούνται αυτήν τη εβδομάδα στη Βουλή. Το πρώτο αφορά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια. “Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα διευρύνει, για πρώτη φορά από το 1947, την έκταση της επικράτειάς της”, τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες και στέκονται ιδιαίτερα στην αναφορά που υπάρχει στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου. Ποια είναι αυτή; “Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο”, σημειώνεται.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά  στην έγκριση της αγοράς μίας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών “Rafale”, εκ των οποίων τα έξι θα είναι καινούρια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα. “Γίνεται ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, δώδεκα στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ 400 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει ο οπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει κατευθυνόμενα βλήματα “Meteor”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη. 

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *