Πώς τα πάει η Ελλάδα με την πανδημία; | 23η στην αξιολόγηση 30 χωρών

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:59 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Πώς τα πάει η Ελλάδα με την πανδημία; | 23η στην αξιολόγηση 30 χωρών

Γράφει ο 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ*

Η διαχείριση της πανδημίας στις 30 χώρες του  ΕΟΧ/ΗΒ το Μάρτιο – 23η η Ελλάδα

Συγκρίνοντας δώδεκα παραμέτρους που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας, έγινε κατάταξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ)  όσον αφορά τη συνολική διαχείριση της πανδημίας στον τομέα της υγείας στο χρονικό διάστημα 1-31 Μαρτίου 2021.

Εισαγωγή

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια βαθμολογίας της συνολικής διαχείρισης της πανδημίας των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη δώδεκα παραμέτρους από επίσημα στοιχεία των παγκόσμιων εφαρμογών Wordmeter και Ourworldindata, κατά το μήνα Μάρτιο 2021.

Οι δώδεκα παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη είναι τα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα), τα ενεργά κρούσματα  ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι διασωληνωμένοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους (Διαφορά νοσηλευόμενων μεταξύ 31 Μαρτίου και 28 Φεβρουαρίου), το ποσοστό θετικότητας των τεστ, οι συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους, η αυστηρότητα του lockdown, το προσδόκιμο όριο ζωής, η καθολική υγειονομική περίθαλψη (πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς κόστος) και οι διαθέσιμες κλίνες νοσοκομείων ανά 100.000 κατοίκους.

Μεθοδολογία

Οι δώδεκα παράμετροι βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-100 για όλες τις χώρες, όπου το 100 δείχνει την καλύτερη απόδοση και το μηδέν τη χειρότερη και οι υπόλοιπες αποδόσεις κλιμακώνονται από την απόσταση μεταξύ τους. Η τελική βαθμολογία κατάταξης είναι ο μέσος όρος των αποδόσεων και των δώδεκα παραμέτρων.

Αποτελέσματα

Το τελικό αποτέλεσμα κατάταξης των 30 χωρών του του  ΕΟΧ/ΗΒ και η συνολική βαθμολογία τους φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Οι τιμές των 12 παραμέτρων (οι αρνητικές τιμές δείχνουν υποχώρηση το μήνα Μάρτιο) που ελήφθησαν υπόψη φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Η κατάταξη της Ελλαδας ανά υγειονομική παράμετρο μεταξύ των 30 χωρών είναι:

  • Στα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 11η 
  • Στους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 19η
  • Στη θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα) η Ελλάδα είναι 23η 
  • Στα ενεργά κρούσματα  ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 10η 
  • Στους διασωληνωμένους ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 29η
  • Στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 23η 
  • Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ η Ελλάδα είναι 14η 
  • Στις συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους η Ελλάδα είναι 21η 
  • Ως προς την αυστηρότητα του lockdown, η χώρα μας είχε το πιο σκληρό lockdown το Μάρτιο και είναι τελευταία
  • Στο προσδόκιμο όριο ζωής η Ελλαδα είναι 11η 
  • Στην καθολική υγειονομική περίθαλψη η Ελλάδα είναι 21η 
  • Στις διαθέσιμες κλίνες νοσοκομείων ανά 100.000 κατοίκους η Ελλάδα είναι 16η

Η ταξινόμηση των τιμών των 7 υγειονομικών παραμέτρων στην κλίμακα 0 έως 100 και ο μέσος όρος τους φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Συμπεράσματα

Τις υψηλότερες βαθμολογίες στη διαχείριση της πανδημίας στον τομέα της υγείαςτον περασμένα Μάρτιοπαρουσίασαν η Ισλανδία, η Φινλανδία,το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Μάλτα,  ενώ τις χαμηλότερες η Βουλγαρία, η ΟυγγαρίαΠολωνία, η Τσεχία και η Ρουμανία.

Η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία 54 στην κλίμακα 0-100, ήταν 23η ανάμεσα στις 30 χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο που παρουσίασε τις περισσότερες δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κάτοικους, είχε θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση των κρουσμάτων, των θανάτων, των ενεργών κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

*Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *