ΔΕΘ 2020: Κλειδώνουν τα μέτρα – Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο και από το 2021

ΔΕΘ 2020: Κλειδώνουν τα μέτρα - Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο και από το 2021
ΔΕΘ 2020: Κλειδώνουν τα μέτρα – Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο και από το 2021

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο να μετρά μέχρι την τελευταία στιγμή τις επιπτώσεις στην οικονομία από το προσωρινά και μόνιμα μέτρα που θα ανακοινωθούν.  Στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξει χρήμα στην αγορά για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

κείμενο Προκόπης Χατζηνικολάου

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα πέσει στην αγορά ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, με στόχο να βοηθήσει στην ανάσχεση της ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους.  Μάλιστα το κονδύλι των 5 δισ. ευρώ ενδεχομένως να είναι σημαντικά μεγαλύτερο εφόσον ενεργοποιηθούν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Στα μόνιμα μέτρα το μέτρο που κερδίζει συνεχώς έδαφος και κατά πάσα πιθανότητα θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενδεχομένως κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ένα ακόμα επίσης μέτρο το οποίο λειτούργησε ευεργετικά για τις επιχειρήσεις είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία φέτος οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μειωμένο φόρο κατά 56,7%. Το κέρδος που έχουν φέτος οι επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα της μειωμένη έκπτωσης φόρου αλλά και των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών από 8% στο 24%. Συνολικά οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μειωμένο φόρο κατά 1,8 δις. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Είναι εξαιρετικά πιθανό το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής να ισχύσει για ένα ακόμα έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης και αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά προβλέπουν :

 1. Την ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι διευρυμένη προκειμένου να καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αφορά και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για να καλύψει και επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά και οι οποίες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου. Θα υπολογίζεται εξ’ αρχής από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο.

2.  Το «μεγάλο πακέτο» των 1,4 δισ. ευρώ για τις αντισυνταγματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τα αναδρομικά όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του έτους.

3.      Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου.

4. Οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν στα ταμεία τους περί τα 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100%.

5. Περίπου 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη των εργαζομένων. Το κονδύλι αυτό περιλαμβάνει τις επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων (π.χ Συνεργασία και αναστολές) αλλά και νέα μέτρα όπως η επιδοτούμενη κατάρτιση κυρίως των εποχικών υπαλλήλων.

6.  Αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος ενοικίων οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται στους ιδιοκτήτες από αυτή την εβδομάδα. Εκτιμάται ότι το ύψος των αποζημιώσεων μπορεί να ξεπεράσει φέτος ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ ειδικά αν προχωρήσει το σχέδιο κρατικής αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων που θα συμφωνήσουν μείωση ενοικίων με τους ενοικιαστές

7. Διατήρηση της υποχρεωτικής έκπτωσης 40% στα ενοίκια και για το Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και τους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας, αλλά και θέσπιση της προαιρετικής μείωσης τουλάχιστον 30% των μισθωμάτων για τέσσερις μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο. Εννοείται ότι θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία των ενοικιαστών με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα αποζημιωθούν με έκπτωση φόρου 30%. 

Πιο συγκεκριμένα με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου:

α) Παρατείνεται και για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος:

– Στις επιχειρήσεις (τουρισμός, εστίαση κ.α) που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.

– Στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι εργαζόμενοι ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

– Στα ενοίκια φοιτητικής στέγης τέκνου – εξαρτώμενου μέλους ο οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που πλήττεται και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας,

– Στους ναυτικούς για την κύρια κατοικία τους εφόσον η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

β) Καθιερώνεται η προαιρετική μείωση ενοικίου τουλάχιστον κατά 30% για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020  μετά από  συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή. Για το προαιρετικό κούρεμα του ενοικίου θα πρέπει:

– Να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων, και

– Να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίον αφορά. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, για πρώτη φορά, η μείωση του ενοικίου εξαρτάται από την προϋπόθεση  έγκαιρης καταβολής του οφειλομένου μισθώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *