Σάμπυ Μιωνής:Ποιος είναι ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, πρόσωπο των ημερών.

Σάμπυ Μιωνής

Ο Σάμπυ Μιωνής είναι το πρόσωπο των ημερών χωρίς καμία αμφιβολία. Και αυτό γιατί βγήκε στη δημοσιότητα ο διάλογος ανάμεσα στον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση της Novartis, τον Μάϊο του 2016.

Ο Σάμπυ Μιωνής είναι γενικώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, με πολλούς να αναρωτιούνται ποιος είναι και πώς έφτασε να μιλάει με τον Νίκο Παππά.

Τον Σάμπυ Μιωνή τον ακούσαμε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2010, μετά την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κομάντο στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.

Οι περισσότεροι απορήσαμε  που ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού με τη χαρακτηριστική καφέ στολή, ο οποίος με τόσο πάθος στήριζε τις θέσεις του Τελ Αβίβ, μιλούσε άπταιστα ελληνικά.

Τότε ήταν που μάθαμε ότι επρόκειτο για έναν Ελληνοϊσραηλινό, τον Σάμπυ Μιωνή, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και που, κάποια στιγμή, επέλεξε να τα παρατήσει όλα και να επαναπατριστεί σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, ο κραταιός άνδρας του Ισραήλ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επενδυτική εταιρεία, να την πουλήσει σε υψηλότατο αντίτιμο, να μετεγκατασταθεί στο Τελ Αβίβ και να θεωρείται υψηλό στέλεχος των πολιτικών πραγμάτων στη νέα του πατρίδα.

Γόνος οικογένειας με εμβληματική παρουσία στα μέλη της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ο Σάμπυ Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Οι οικογενειακές του ρίζες βρίσκονται κάπου στην Ήπειρο, μεταξύ Ιωαννίνων και Άρτας.

Οι γονείς του, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Έθνους, είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Η γιαγιά του πέρασε από το κολαστήριο του Άουσβιτς και επέζησε – τον Αύγουστο του 2012 μάλιστα είχε γιορτάσει τα 102 της χρόνια.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους Έλληνες Εβραίους που σπούδασαν σε εβραϊκά σχολεία, ο Σάμπυ φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών.

Σε ηλικία 19 ετών ο Μιωνής έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Brandeis των ΗΠΑ, από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που στηρίζονται σε εισφορές Εβραίων παγκοσμίως.

Κατά δήλωσή του, μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε διαχειριστής επενδύσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Donaldson (DLJ). Τελικά, το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία CMA με τον Άγγελο Μεταξά, γόνο του γνωστού ιδρυτή της ελληνικής μάρκας λικέρ στο τέλος του 19ου αιώνα.

Η εταιρεία του είχε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, τα… γνωστά μας πια hedge funds. Η εταιρεία του έφτασε στο πικ της στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν κατάφερε να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με πληροφορίες από παλαιότερα δημοσιεύματα, τον Φεβρουάριο του 2006, η εταιρεία εξαγοράστηκε από ελβετική επενδυτική τράπεζα (EFG International). Μόλις 10 μέρες αργότερα ο Σάμπυ Μιωνής μετακόμισε στο Ισραήλ από την Ελβετία. Ήταν 2006. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξομολογηθεί σε γνωστούς του πως το καθοριστικό γεγονός για να λάβει αυτή την απόφαση του «επαναπατρισμού» στο Τελ Αβίβ ήταν μια σοβαρή ασθένεια που τον χτύπησε.

Σήμερα, ο Σάμπυ Μιωνής μεταξύ άλλων έχει φτιάξει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, μέσω του οποίου βοηθά παιδιά με προβλήματα υγείας, αλλά και Έλληνες που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν λόγω κρίσης στο Ισραήλ.

Ο Σάμπυ Μιωνής και η οικογένεια Παπανδρέου

Το 2012 (iefimeridia 02/12/2012) δημοσιευόταν το εξής ενδιαφέρον άρθρο

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» στη λίστα Λαγκάρντ πίσω από την κατάθεση των 500 εκατ. δολαρίων που εμφανίζεται να ανήκουν στην Μαργαρίτα Παπανδρέου είναι η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Παντελή και ο εργοδότης της Σάμπυ Μιωνής.

Η Μαρία Παντελή είναι ιδιωτική υπάλληλος και δούλευε σε γραφείο γνωστού επιχειρηματία, του Σάμπυ Μιωνή.

Tότε ο Σάμπυ Μιωνής είχε στείλει επιστολή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που έγραφε τα εξής:

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιωνής σε επιστολή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει:powered by Rubicon Project

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τον δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατομμυρίων Δολαρίων της λίστας Lagarde, επιθυμώ να διευκρινίσω τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε, άμεση η έμμεση, σχέση με το λογαριασμό των 550 εκ Δολαρίων ή με εμένα, η Κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου.

2. Ο δικαιούχος του λογαριασμού ήταν Αμοιβαίο Κεφάλαιο επενδύσεων που είχε μετοχές του εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα χρήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα Θεματοφύλακα, δηλαδή στην HSBC στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός που τεκμηριώνεται και από το ενημερωτικό δελτίο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου (στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

Κανένα φυσικό πρόσωπο, ούτε η Μαρία Παντελή, ούτε εγώ δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες του λογαριασμού. Ο δικαιούχος των 550 εκ. Δολαρίων είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο και οι μεριδιούχοι του. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακρίβειας, η εμφάνισή μου ως δικαιούχου των 550 εκατομμυρίων είναι ανάλογη του ισχυρισμού ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας είναι και δικαιούχος των καταθέσεων της τράπεζας.

3. Ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του εν λόγω Αμοιβαίου Κεφαλαίου μέχρι το Ιούνιο του 2009 και η Μαρία Παντελή υπάλληλος της εταιρείας. Η εταιρεία διαχείρισης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ανήκε από το Φεβρουάριο του 2006 στην εισηγμένη στην Ελβετία τράπεζα EFG International.

Η κυρία Παντελή θα κληθεί σύντομα να καταθέσει για το μυθικό ποσό των 550 εκατ. δολαρίων.

Ας σημειωθεί ότι στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναφερθεί σε «τρία ονόματα εβραϊκής καταγωγής» τα οποία τον είχαν εντυπωσιάσει με το μεγάλο ύψος των καταθέσεών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *