1946 και μετά | Ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα του πληθωρισμού | Τι έγινε τη δεκαετία του ’70

Ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα του πληθωρισμού από το 1946 και μετά | Τι έγινε τη δεκαετία του '70

Αυτό το διάγραμμα από τον Λευκό Οίκο δείχνει τα έξι μεγάλα πληθωριστικά κύματαμετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως καταμετρήθηκαν από τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) και τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), που είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

 Ας εξερευνήσουμε εν συντομία κάθε κύμα.

1946–1948: 

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε περισσότερο από 20% λόγω της κατάργησης των ελέγχων των τιμών που είχε επιβληθεί κατά τον πόλεμο, της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης και των ελλείψεων προσφοράς.

1950–1951: 

Ο πόλεμος της Κορέας πυροδότησε μια απίστευτη ζήτηση για αγαθά, ενώ η παραγωγή υποχώρησε για να καλύψει τις ανάγκες σε στρατιωτικό υλικό.

1969–1971:

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 4,8% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οικονομικής ανάπτυξης , η οποία οδήγησε επίσης σε υψηλότερο πληθωρισμό.

1973–1982: 

Δύο σοκ στις αγορές ενέργειας (ένα εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή) οδήγησαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

1989–1991: 

Ένας άλλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο Πόλεμος του Κόλπου, προκάλεσε άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

2008: 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα 140 $/βαρέλι τον Ιούλιο του 2008, διπλάσιο από αυτό που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Τι μπορούμε να μάθουμε; 

Ενώ κάθε πληθωριστική περίοδος έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, οι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα κατάστασή μας είναι παρόμοια με την άνοδο των τιμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία προέκυψε από τη ζήτηση των καταναλωτών και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αντίθετα θεωρούν πως δεν πρέπει να συγχέεται τόσο με τη δεκατία του ’70 και τον πληθωρισμό που προήλθε από έκτακτα σοκ στις αγορές ενέργειας.

Το χωρίς προηγούμενο ράλι των τιμών της ενέργειας σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί προϋποθέσεις για αυξήσεις στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών σε σειρά καταναλωτικών και βιομηχανικών αγαθών, από τρόφιμα μέχρι αυτοκίνητα. Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει ούτε λίγο ούτε πολύ το 450% φέτος πιάνοντας τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη.

Στις ΗΠΑ μάλιστα οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες με το μαύρο χρυσό να έχει γίνει πιο ακριβός κατά 68% μέσα στο 2021.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη από το 2008

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό είναι αποκαλυπτικά καθώς οι αυξήσεις στο δείκτη τιμών είναι οι μεγαλύτερες που καταγράφονται σε ετήσια βάση από το 2008. Η αυξήσεις τιμών στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκαν στο 4,1% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο από το 3,4% του Σεπτεμβρίου. Πριν από ένα χρόνο μάλιστα, το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -0,3%. Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 4,4% τον Οκτώβριο, υψηλότερα από το 3,6% τον Σεπτέμβριο.

Αναλύοντας το τις αυξήσεις σε ετήσια βάση, η ακριβότερη ενέργεια αύξησε τον πληθωρισμό κατά 2,21 ποσοστιαίες μονάδες, οι ανατιμήσεις σε υπηρεσίες προσέθεσαν στο δείκτη τιμών 0,86 μονάδες, και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά τον αύξησαν κατά 0,55 μονάδες, σύμφωνα με την Eurostat. Χωρίς τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 2,1% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, αλλά σε άλλες χώρες από όπου εισάγουμε πάρα πολλά προϊόντα οι αυξήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα ήταν 3,2%, στη Γερμανία 4,6%, στην Ιταλία 3,2% και στην Ισπανία 5,4%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *