Η χθεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον Έβρο, με επισκέψεις στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Βόρειας Ελλάδας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ιδιαίτερα η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης χαρακτηρίζεται από τους γαλάζιους επιτελείς ως ιδιαιτέρως κρίσιμη εκλογικά, καθώς στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές σημειώθηκε αλλαγή σκυτάλης, με νικητή τον γαλάζιο «αντάρτη».
Επιπρόσθετα, πρόκειται για μία περιφέρεια, στην οποία τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά της ΝΔ συρρικνώνονται, με μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων του κόμματος να μετακινούνται προς την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.
Παρ’ ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό κόμμα δείχνει να περιορίζει τις απώλειες προς τα δεξιά του, στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο δεν εφησυχάζουν, καθώς, όπως τονίζουν, η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη στήριξη των τοπικών Εκκλησιών «πολιορκούν» τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Εσχάτως, μάλιστα, αρκετοί γαλάζιοι επιτελείς φοβούνται ότι η επαναφορά στην αιχμή της επικαιρότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αφορμή την ευθεία αμφισβήτησή της από τη νέα εθνικίστρια πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, θα επιβαρύνει εκ νέου το κλίμα και θα δυσχεράνει περαιτέρω τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ.
Για το γαλάζιο επιτελείο, η μεγαλύτερη πρόκληση εν όψει της 9ης Ιουνίου είναι ο περιορισμός της τάσης αποχής και των λεγόμενων χαλαρών ψήφων, οι οποίες αποτελούν αίνιγμα για τις επερχόμενες εκλογές.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί που περιοδεύουν σε ολόκληρη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, προσαρμόζουν εμφανώς τον προεκλογικό τους λόγο στις προτεραιότητες και τα ζητήματα που απασχολούν το συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ.
Ενδεικτικά, η συντηρητική στροφή της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, αποτυπώνεται σε βασικά προεκλογικά διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης, με αποδέκτες πρωτίστως τους δεξιόστροφους ψηφοφόρους και τα οποία αφορούν στον «πατριωτισμό της ευθύνης», στο μεταναστευτικό και στον φράχτη του Έβρου, στην συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας κα.
Τι λένε οι νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές – Άγνωστος παράγοντας η αποχή
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς αναμένουν την ολοκλήρωση του επόμενου κύματος των δημοσκοπήσεων, που ξεκίνησαν στα μέσα με τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να έχουν μια πιο ασφαλή εικόνα για τη δυναμική της ΝΔ, τις μετακινήσεις από και προς την κυβερνητική παράταξη κα.
Τα πρώτα δείγματα που σύμφωνα με πληροφορίες καταφτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν σταθεροποίηση των ποσοστών της ΝΔ κοντά στον πήχη των προηγούμενων Ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή κοντά στο 33%, αν και ορισμένοι από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί να τον υπερβεί. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φαίνεται ένας περιορισμός των απωλειών προς τα δεξιά του κόμματος» λένε κυβερνητικά στελέχη.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, και στο νέο κύμα των δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση σε ένα ποσοστό κοντά στο 15% με 15,5%, αφήνοντας αρκετά πίσω του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ποσοστό πέριξ του 12%. Όλοι οι δημοσκόποι, ωστόσο, περιλαμβανομένων και εκείνων που συνεργάζονται με τη ΝΔ, κρατούν επιφυλάξεις για το τελικό ποσοστό του κόμματος του Στεφ. Κασσελάκη, καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διεισδυτικότητα σε αντισυστημικά και απολιτίκ ακροατήρια, τα οποία δεν μπορούν να ανιχνευτούν με ασφάλεια στις έρευνες της κοινής γνώμης.
Τάση σταθεροποίησης δείχνει να καταγράφει και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται ενισχυμένο, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης, η Νέα Αριστερά και Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου δείχνουν ότι μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 3%.
Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν δικαιολογούν εφησυχασμό, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τουλάχιστον το 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει σχεδόν πάνω από την κάλπη. Επιπρόσθετα, το εύρος της αποχής έχει αυταπόδεικτη σημασία για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, καταγράφεται αναιμικό.