Χάγη:Πρόταση από τον Ερντογάν με την μέθοδο του…σαλαμιού

Χάγη

Η Τουρκία φαίνεται πως αλλάζει στάση στην και έχει ως στόχο να μειωθεί η ένταση ώστε να ξεκινήσει μια συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα στη Χάγη. Πρώτος στόχος η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό φαίνεται πως επιθυμεί να γίνει μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης. Ωστόσο θα αφήσει για αργότερα εκείνη του Αιγαίου, σε μία προσπάθεια «σαλαμοποίησης» της διαδικασίας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε τον τόνο των προθέσεων της Άγκυρας.: «Υπήρξε ένταση με την Ευρώπη λόγω των γεωτρήσεών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και με το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, επειδή η Ε.Ε. δεν ήταν αντικειμενική. Όμως εμείς, ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εκτός των Ελληνοκυπρίων, για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Όταν η Τουρκία έχει τέτοια θετική στάση, είμαστε εναντίον κάθε προσπάθειας αποκλεισμού της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Η προειδοποίηση των διπλωματών για τη Χάγη

Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στη Χάγη το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει. Της ανήκει σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη. Στο ζήτημα του Αιγαίου θεωρείται πως πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν διμερώς και άλλα ζητήματα. Αρχικά το εύρος των χωρικών υδάτων σε συνδυασμό με τον εναέριο χώρο.Κατά δεύτερον οι (κατά τους Τούρκους) «γκρίζες ζώνες». Εδώ έρχεται η υποσημείωση ότι αν δεν καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούν να οδηγηθούν επίσης στη Χάγη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πρόταση για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο να έρθει προς την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ, που είχε στείλει, πριν από το μνημόνιο με την Τουρκία, διαβήματα στην Αθήνα για παραχωρήσεις οικοπέδων της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης. Η Τρίπολη ζητούσε διευκρινίσεις καθώς θεωρούσε πως οι παραχωρήσεις εφάπτονταν με περιοχές της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Στην Αγκυρα έχουν εξετάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Χάγης, όπως για παράδειγμα εκείνη που έχει δικαιώσει τη Λιβύη έναντι της Μάλτας. Το δικαστήριο έδωσε μικρότερο δικαίωμα στη Μάλτα επειδή είναι νησί, παρόλο που είναι κράτος.

Ποιος ο λόγος να το κάνει η Τουρκία

Αυτός είναι και ο λόγος που σε περίπτωση που οδηγηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου στη Χάγη, η Τουρκία εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα κερδίσει όλα τα σημεία του Χάρτη της Σεβίλλης. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη αξία η θέση που έχει διατυπώσει η Ελλάδα επί υπουργίας Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για καθορισμό ενιαίας υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι και το Καστελλόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου θα είναι προφανώς ο πρώτος στόχος της Αγκυρας σε μία πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

Αλλωστε, η τουρκική πλευρά έχει «λειάνει» τις θέσεις για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των μεγαλύτερων ελληνικών νησιών. Αρχικά οΙ Ερντογάν και Τσαβούσογλου υποστήριζαν πως ούτε η Κρήτη ούτε τα νησιά μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα (μόνο χωρικά ύδατα). Ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας στην περιοδεία του στις αφρικανικές χώρες αποκάλυψε μια σημαντική λεπτομέρεια των τουρκικών θέσεων.: «Θα μπορούσαμε να χάψουμε πως η Κρήτη είναι μικρή ηπειρωτική χώρα. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, εννοώντας πως μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα, όχι όμως όσο μια ηπειρωτική χώρα. Αυτή η μετακίνηση θέσης της τουρκικής πλευράς ενδέχεται να είναι ένα κάλεσμα διαλόγου προς την Ελλάδα.

Η μη επίσκεψη στα Ιμια

Όσα συνέβησαν την ημέρα της επετείου των γεγονότων των Ιμίων, όπου εμφανίστηκε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oρούτς Ρεΐς», αλλά και όσα δήλωσε ο Ερντογάν με τον ισχυρισμό πως υπήρχε κάποιου είδους συνεννόηση με την Αθήνα για τη μη επίσκεψη στο συγκεκριμένο νησί, αλλά και σε άλλα νησιά, προκάλεσαν εντύπωση.

Ο «Ε.Τ.» γνωρίζει ότι η τουρκική πλευρά μέσω διαύλων έστειλε μήνυμα στην Αθήνα να μη γίνει οποιαδήποτε επίσκεψη στα Ίμια. Οι τουρκικές πηγές δεν απαντούν στο κατά πόσον ελήφθη κάποια απάντηση για το ζήτημα αυτό από την ελληνική πλευρά.

Οι Τούρκοι επιμένουν ότι το «Oρούτς Ρεΐς» εμφανίστηκε την ημέρα της επετείου εντός της περιοχής όπου η Ελλάδα υποστηρίζει πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της, χωρίς να έχει δώσει συντεταγμένες, και την ίδια ημέρα απομακρύνθηκε χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε επεισόδιο στα Ιμια και άρχισαν να πέφτουν οι τόνοι.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των Ακάρ-Παναγιωτόπουλου είναι ένα βήμα προς την «αποσυμπίεση» των σχέσεων των δυο χωρών. Δεν αποκλείεται κάποια συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εντός του Φεβρουαρίου. Σημαντικό βήμα για να μειωθεί η ένταση θεωρείται και η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στην Αθήνα για τα ΜΟΕ. Στη συνάντηση αυτή των αξιωματούχων θα γίνουν προσπάθειες να καταγραφούν εγγράφως όσα έχουν συμφωνηθεί στην προηγούμενη συνάντηση. Φυσικά δεν είχαν εφαρμοσθεί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου του οποίου οι πληροφορίες είναι αποκλειστικές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.