
Φυσικό αέριο: Άρχισε ξανά η ροή από τον Nord Stream 1
Η Ρωσία, τελικά, δεν έκλεισε οριστικά την κάνουλα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ύστερα από 10 μέρες εργασιών, το πρωί της Πέμπτης (21.07.2022), όπως… έπρεπε, άνοιξε ξανά τον αγωγό Nord Stream 1 και ξεκίνησε και πάλι η ροή του αερίου προς την Ευρώπη.
Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.
H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.
Φαίνεται όμως ότι, για την ώρα τουλάχιστον, η Ρωσία έχει ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου με το… σταγονόμετρο. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ, έγραψε στο twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί ξανά με ροή 530 gigawatt τη μέρα, δηλαδή με το 30% της χωρητικότητάς του.
«Είναι καλύτερο από το τίποτα αλλά όχι αυτό που είχε συμφωνηθεί», δήλωσε στο ZDF σύμφωνα με το Reuters. Δεν αποκλείονται αλλαγές μέσα στην ημέρα. «Αν πάρουμε το 30%, θα μας βοηθήσει να αποθηκεύσουμε αλλά πρώτα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα παραδοθεί τελικά», πρόσθεσε.
Η Ρωσία και η Gazprom δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο όταν θα άνοιγε ο Nord Stream 1 οι ροές να ήταν μειωμένες.
Η Gazprom είχε κλείσει τον Nord Stream 1 στις 11 Ιουλίου για 10ήμερες εργασίες συντήρησης. Όλοι φοβούνταν πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τώρα το “χαρτί” του φυσικού αερίου, διακόπτοντας τις ροές προς την Ευρώπη και βυθίζοντάς την σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, αλλά σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν φαίνεται αν επιλέγει αυτόν τον δρόμο. Μένει, βέβαια, αυτό να αποδειχτεί και στην πράξη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις χώρες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% έως τον Μάρτιο, προειδοποιώντας τα κράτη – μέλη ότι χωρίς βαθιές περικοπές θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες για καύσιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες.
Πώς προετοιμάζονται οι χώρες στην Ευρώπη για την πιθανότητα διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει κανόνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαταραχών στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ορίζονται τρία επίπεδα κρίσης: έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διαθέτουν σχέδια για το πώς θα διαχειριστούν τις επιπτώσεις μιας διακοπής του εφοδιασμού στα τρία επίπεδα κρίσης.
Έντεκα χώρες της ΕΕ έχουν ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο των επιπέδων συναγερμού για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Πρόκειται για τις: Αυστρία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Σλοβενία και Σουηδία, ενώ η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο.

Το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει μια περίληψη των ενεργειών που ενεργειών που έχουν λάβει ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις:
Αυστρία
Η Αυστρία, η οποία προμηθεύεται περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ενεργοποίησε το πρώτο βήμα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων. Η κυβέρνηση θα διατάξει τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να κάνουν τις εγκαταστάσεις να λειτουργούν με εναλλακτικές λύσεις αντί του φυσικού αερίου, όπου αυτό είναι εφικτό.
Βουλγαρία
Η Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, έχει συμφωνήσει να αγοράσει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και έχει εντείνει τις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου.
Τσεχία
Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο που θα έθετε σε εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη έκτακτης ανάγκης στον τομέα της θέρμανσης και θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας μονάδων καύσης άνθρακα που ήταν να κλείσουν το επόμενο έτος λόγω παραβίασης των ορίων εκπομπών.
Δανία
Η Δανία ενεργοποίησε το πρώτο βήμα ενός σχεδίου επείγοντος εφοδιασμού με φυσικό αέριο και κάλεσε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση.

Φινλανδία
Η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής θα αναβάλουν τη θερινή συντήρηση ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό.
Γαλλία
Η Γαλλία επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς τα στελέχη των ενεργειακών εταιρειών παροτρύνουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ενέργειας.
Η Γαλλία είναι λιγότερο εξαρτημένη από ορισμένους γείτονές της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% της κατανάλωσής της.
Γερμανία
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, έχει εισέλθει στη φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου.
Το “στάδιο συναγερμού” της Φάσης 2 τίθεται σε εφαρμογή όταν η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροχρόνιας έλλειψης εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Γερμανία θα παράσχει πίστωση ύψους 15 δισ. ευρώ για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου. Ένα μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.
Ελλάδα
Σύμφωνα με σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα προμηθευτεί πρόσθετες ποσότητες LNG και τέσσερις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο θα αλλάξουν σε ντίζελ. Η Ελλάδα θα αυξήσει επίσης την εξόρυξη άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια ως ένα προσωρινό μέτρο.
Ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να ξεκινήσει την λειτουργία του αυτόν τον μήνα.
Ιταλία
Η Ιταλία, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενεργοποίησε επίσης το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Η Αλγερία θα παράσχει στην Ιταλία επιπλέον 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος, από τα 21 δισ. κυβικά μέτρα που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως, δήλωσε επίσημη πηγή στο Reuters.
Ολλανδία
Η Ολλανδία ενεργοποίησε τη φάση έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ήρε το ανώτατο όριο παραγωγής από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Σημειώνεται ότι η χώρα εισάγει το 15% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στον εφοδιασμό των γειτονικών χωρών, αλλά η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς.
Πολωνία
Η Πολωνία δεν σκοπεύει να ξεκινήσει τη δική της διαδικασία έκτακτης ανάγκης 12 βημάτων που οδηγεί σε δελτία φυσικού αερίου. Ο Baltic Pipe, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Πολωνία με τη Νορβηγία, θα μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα το 2023.
Ισπανία και Πορτογαλία
Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει τη Ρωσία μεταξύ των κύριων προμηθευτών της. Ωστόσο, το λιμάνι Σίνες της Πορτογαλίας είναι έτοιμο να ξεκινήσει την περαιτέρω αποστολή LNG που θα κατευθυνθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σουηδία
Η Σουηδία ενεργοποίησε επίσης το πρώτο στάδιο του τριμερούς σχεδίου έκτακτης ανάγκης.
Ελβετία
Η Ελβετία θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης οδηγήσει σε ελλείψεις ενέργειας το χειμώνα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.