Τσερνόμπιλ:Κατασβέστηκε η φωτιά κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο

Τσερνόμπιλ

Μια μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν σε δάση γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ κατασβέστηκε, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους εκατοντάδες εργαζόμενοι στις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων επιχείρησαν στο σημείο με αεροπλάνα και ελικόπτερα, ρίχνοντας νερό.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ακτιβιστές για το περιβάλλον προειδοποίησαν χθες ότι η φωτιά, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο το 1986, δημιουργεί κίνδυνο ακτινοβολίας.

Ο Γιάροσλαβ Γεμελιανένκο, ταξιδιωτικός πράκτορας στο Τσερνόμπιλ, χαρακτήρισε στο Facebook κρίσιμη την πυρκαγιά, λέγοντας ότι έχει φθάσει στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, δύο χιλιόμετρα από εκεί όπου βρίσκονται «τα πιο ενεργά ραδιενεργά απόβλητα ολόκληρης της ζώνης του Τσερνόμπιλ».

Όμως ουκρανικές Αρχές δήλωσαν σήμερα πως, αν και κατέγραψαν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις μορίων Καισίου-137 στην περιοχή του Κιέβου νότια του εργοστασίου, τα επίπεδα ακτινοβολίας παρέμεναν εντός του κανονικών ορίων και δεν απαιτούνται επιπλέον προστατευτικά μέτρα.

«Δεν υπάρχει ανοικτή φωτιά», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει υποσχεθεί διαφάνεια στο ζήτημα και πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων. «Η κοινωνία πρέπει να ξέρει την αλήθεια και να είναι ασφαλής», ανέφερε σε δήλωση που έκανε αργά τη Δευτέρα.

Η πυρκαγιά, μία από τις πολλές που ξέσπασαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό καιρό, ξεκίνησε στις 3 Απριλίου στο δυτικό τμήμα της ζώνης αποκλεισμού και επεκτάθηκε σε γειτονικά δάση.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ταυτοποίησε έναν 27χρονο κάτοικο της περιοχής τον οποίο κατηγορεί ότι ξεκίνησε εκ προθέσεως την πυρκαγιά.

Παραμένει ασαφές αν ο άνδρας, που φέρεται να ομολόγησε ότι ξεκίνησε κάποιες φωτιές «για πλάκα», φέρει εν μέρει ή πλήρως την ευθύνη για την πυρκαγιά.

Τη στιγμή που η ενημέρωση έχει στραμμένη την προσοχή της σε άλλα θέματα η καταστροφή του πλανήτη, συνεχίζεται.

Η ιστορία του Τσερνόμπιλ

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα φάνηκε από τις μετέπειτα συνέπειες του : ο χώρος εκκενώθηκε, έγινε μια μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και εργάτες εγκατέλειψαν τον τόπο εργασίας τους.

Τα Μέσα Ενημέρωσης αργότερα αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως μια καταστροφή ευρείας κλίμακας, αναφερόμενα σε αυτό ως πυρηνικό ατύχημα και επίσης εκτίμησαν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Τσερνομπιλ είχε καταστροφικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *