Το 2020 θα είναι χρονιά κρίσιμη για το μέλλον χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι θα αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Γι άλλη μία χρονιά οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου με σκοπό τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, μέσω της συρρίκνωσης του δικτύου τους. Παράλληλα προχωρούν σε ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους και χιλιάδες εργαζόμενοι, απασχολούμενοι στα κόκκινα δάνεια, κατευθύνονται -αναγκαστικά- προς τους servicers.
Πρώτη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Παύλου Μυλωνά την παράταση του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2020. Οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανακοινώσει κάποιο πρόγραμμα.
Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα της Εθνικής περιλαμβάνει τα εξής: δίνει σε εργαζομένους ηλικίας 50 ετών και άνω δύο εναλλακτικές επιλογές: άμεση αποχώρηση με χρηματική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα κλιμακώνεται με βάση το χρόνο υπηρεσίας, ή τετραετής άδεια (sabbatical) με το 50% των μεικτών αποδοχών και αποχώρηση από την τράπεζα μετά τη λήξη της άδειας.
Αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται project μεταφοράς των εργαζομένων στη διαχείριση κόκκινων δανείων εκτός της τραπεζικής δομής. Θυμίζουμε τους 900 εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς που μεταφέρθηκαν στην Intrum, τους 450 εργαζομένους της Eurobank που βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης στην FPS, καθώς και τα 800 άτομα της Alpha Bank που εντός του πρώτου εξαμήνου θα μεταφερθούν στη νέα Cepal η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των NPEs της τράπεζας.
Όλες όμως οι πληροφορίες συμφωνούν πως ο αριθμός των 2500 τραπεζοϋπαλλήλων προς αποχώρηση είναι ο πλέον ρεαλιστικός.
Θυμηθείτε τι συμβαίνει με τα stress tests των τραπεζών