Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να σταματήσει το τουρκολιβικό μνημόνιο;

μνημόνιο

Τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε η Αθήνα εμφανίζεται ‘παγωμένη’ μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες εν συνόλω προκαλούνται από την Άγκυρα. Το τουρκολιβικό μνημόνιο δημιουργεί εξελίξεις.

Ακόμα και την κίνηση της Τουρκίας για κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ, οι πολίτες την μάθαμε από τα μήντια με την ελληνική κυβέρνηση να μη δείχνει τα απαραίτητα αντανακλαστικά.

Διχασμός για τη Χάγη

Μέχρις στιγμής το μόνο το οποίο ακούγεται είναι τα περί Χάγης, για την οποία η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη.

Από τη μία έχουμε το ΕΛΙΑΜΕΠ το οποίο εμφανίζεται θετικό στην προσφυγή στη Χάγη. Διοργάνωση, με τίτλο “Μας συμφέρει η Χάγη;” διοργανώνει με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της Χάγης, του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ). Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο οποίος προέρχεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ήταν ο πρώτος που, προ μηνών, μίλησε για “συνεκμετάλλευση”.

Από την άλλη ο καθηγητής Μάζης κάνει λόγο γι αυτοκτονία σε περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο αιφνιδιασμός πάντως της Αθήνας από το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης φάνηκε από την αντίδραση του ΥΠ.ΕΞ Νίκου Δένδια ο οποίος αρχικά έκανε λόγο για παράνομο μνημόνιο, κάτι που έχει σταματήσει εδώ και καιρό να λέει.  Τώρα πια γίνεται λόγος για “απαράδεκτο” ή “μη σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας” , μνημόνιο όχι όμως παράνομο.

Η Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς μία διακρατική συμφωνία (Τουρκία-Λιβύη) αποκτά υπέρτερη υπόσταση. Προφανώς, με την δημοσίευση, δεν νομιμοποιείται η αυθαιρεσία Άγκυρας – Τρίπολης.  Με τη δημοσίευσή του, ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι δεν πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια (π.χ. της Τουρκίας), αλλά για μια διακρατική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων δυο χωρών.

Από τη στιγμή που ο ΟΗΕ δέχεται τη δημοσίευση δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε η Άγκυρα στο μέλλον να κάνει επίκληση αυτής, όταν θα τη συμφέρει. Παράδειγμα όταν αποφασίσει να κάνει έρευνες θα δηλώνει πως έχει ενημερώσει και είναι δικαίωμά της καθώς έχει καταθέσει συντεταγμένες.

 Ποιες είναι οι λύσεις;

Μικρά είναι τα περιθώρια κινήσεων. Δεδομένο αυτό.

Για να μπλοκάρει τώρα η Ελλάδα τη δημοσίευση στον ΟΗΕ και να εξουδετερώσει τις τουρκολιβυκές αυθαιρεσίες, θα πρέπει να καταθέσει στον ΟΗΕ τις δικές της συντεταγμένες για την ΑΟΖ της. Χωρίς βέβαια προηγούμενες συνεννοήσεις (έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό) θα είναι μία μονομερής κίνηση. Από το τίποτα βέβαια… σε κάθε περίπτωση θα μας δώσει το χρόνο για να μπορέσουμε να βρούμε συμμάχους.

Η Ιταλία θα μπορούσε που πλήττεται κι αυτή από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Σαφώς και η Αίγυπτος. Μία ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας-Αιγύπτου θα άλλαζε τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Η Ρώμη εμφανίζεται θετική, αλλά ζητά χρόνο. Δεν ‘καίγεται’ εξίσου με εμάς. Η Αίγυπτος τηρεί στάση αναμονής καθώς θέλει να δει τι θα πράξουν οι άλλοι. Ίσως μία συμφωνία για μερική ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου στο κομμάτι της Κρήτης θα ήταν μία αρχή που θα γινόταν δεκτή.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *