Τα F-35 με τα «μπλε φτερά» ιπτάμενος θόλος πάνω από τη Μεσόγειο | Θα πετάξουν Νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης

Τα F-35 με τα «μπλε φτερά» ιπτάμενος θόλος πάνω από τη Μεσόγειο | Θα πετάξουν Νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης
Τα F-35 με τα «μπλε φτερά» ιπτάμενος θόλος πάνω από τη Μεσόγειο | Θα πετάξουν Νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης

Την στιγμή που τα αμερικανικά F-35 «ψήφισαν» FIR Αθηνών κι όχι την Anatolian Eagle για τον ευνόητο λόγο ύπαρξης των S-400 και το ραντάρ τους, που σαρώνει ότι πετά, τα stealth φτερά θα πετάξουν από το πρωί της Δευτέρας εκεί που η Άγκυρα πονά.

Νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης και σε αεροδιαδρόμους ακριβώς πάνω από το παράνομο, πέραν από κάθε λογική τουρκό-λιβυκό μνημόνιο. Έλληνες και Αμερικανοί έχουν σχεδιάσει μαζί τις ασκήσεις στον αέρα και τ’ αεροναυτικά γυμνάσια καθώς τα πλοία του Ελληνικού στόλου θα πλέουν ακριβώς σε αυτές τις «hot» περιοχές, όπου εδώ και τρία χρόνια η επίδειξη σημαίας από το Πολεμικό Ναυτικό αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Προφανώς, όπως έχουμε ήδη γράψει, οι δέκα και πλέον ημέρες που τα αμερικανικά F-35 θα πετούν φτερό με φτερό με τα Ελληνικά «γεράκια», για την πολεμική αεροπορία είναι η ευκαιρία να «ξεσκονίσουν» το μελλοντικό απόκτημα του αεροπορικού στόλου.

Και από την άλλη πλευρά, οι περιοχές πτήσεων και ασκήσεων στη θάλασσα δείχνουν την συμμαχική διάθεση να σταλεί ένα επιπλέον μήνυμα πως εκεί ακριβώς πρέπει να υπάρχουν τα λεγόμενα «ήρεμα νερά». Βεβαίως η Άγκυρα δεν εμφανίζει αυτή τη διάθεση από την στιγμή που οι πάντες προκαλούν.

Το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας» εκτίθεται διαρκώς και τώρα αυτό γίνεται με τις πλέον ακραίες μορφές. Το εξαπτέρυγο του Ταγίπ Ερντογάν, Ντελβέτ Μπαχτσελί, ως ένας άλλος Ερντογάν, πόζαρε κι εκείνος στο κάδρο που δείχνει ως τουρκική ακόμη και την Κρήτη, ενώ όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου έχουν περάσει υπό τουρκική κατοχή. Ένας χάρτης κι ένα πολιτικό πρόσωπο που καταπατούν τις Διεθνείς Συνθήκες, μέσα από ένα μόνο φωτογραφικό καρέ.

Πάνω από δέκα μέρες Ελληνικά μαχητικά μαζί με F-35 & F-15 θα πετάνε κυρίως πάνω από το νοτιοανατολικό μέρος της Κρήτης σε πολυποίκιλα αεροναυτικά σενάρια. Πηγή: Lockheed Martin

Με αυτή την πλήρως εθνικιστική εικόνα, ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου προφανώς και εκθέτει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας την Άγκυρα και το προφίλ που θέλησε να εμφανίσει ο κος Ερντογάν στη Μαδρίτη κατά τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

  • Βεβαίως όπως σημειώνεται από πηγές του Επιτελείου, παρά την ιδιαίτερα προκλητική ρητορική που έχει φτάσει σε ευθείες απειλές και ύβρις, η γείτονα ζυγίσει τις δυνάμεις της στο πεδίο και προχωρά μόνο όταν είναι απολύτως σίγουρη ότι θα έχει κέρδος. Πολύμηνες ήταν οι απειλές πολέμου, οι κραυγές και οι χάρτες που δείχνουν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες. Και τώρα μετά το κυβερνητικό τουρκικό κονκλάβιο, την σκυτάλη πήρε και ο ακραίος Μπακτσελί.

Από την άλλη πλευρά η πολιτική της Αθήνας, όπως και η αποφασιστική στάση των Ενόπλων Δυνάμεων έδειξαν πως οποιαδήποτε κίνηση αναθεωρητισμού και σε οποιοδήποτε πεδίο, έχει απαντήσεις από μια πλειάδα όπλων και διπλωματικών θέσεων που εκθέτουν την γείτονα.

Και την στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε πως πριν από κάθε κίνηση μέτρησε το «μπόι» της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, ενεργοποιήθηκε η ακροδεξιά πτέρυγα της γείτονος, να δείξει μέσω του προκλητικού χάρτη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των Ελληνικών νησιών, ακόμη και της Κρήτης.

Δεν θα υπάρξει σημειακό επεισόδιο

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική πλευρά έχει δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η παραμικρή ενέργεια αμφισβήτησης κυριαρχίας θα δημιουργήσει όχι ένα σημειακό επεισόδιο, αλλά μια γενικευμένη σύγκρουση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη.

  • Μάλιστα αυτό που έχει γίνει κατανοητό είναι πως εφόσον υπάρξει το παραμικρό, αυτό θα γίνει με υπαιτιότητα της Τουρκίας και την Ελλάδα να βρίσκεται σαφώς σε νόμιμη άμυνα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην γείτονα ξεκίνησαν πάλι να ομιλούν για το νέο γεωτρύπανο και τα ερευνητικά πλοία, τις έρευνες και μια πιθανή νέα γεώτρηση στη Μεσόγειο.

Μέσω των πλωτών γεωτρύπανων ή των πλοίων υποθαλάσσιων ερευνών η κυβέρνηση Ερντογάν οραματίζεται πως θα κρατήσει ζωντανό το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας» καθώς με αυτό τον τρόπο δυσχεραίνει-νομικά, κυρίως όμως επιχειρησιακά- την αντίδραση της Ελλάδας και ταυτόχρονα η Τουρκία παίρνει το μικρότερο ρίσκο, δημιουργώντας μια δύσκολή από πλευράς διαχείρισης κατάσταση.

Για δέκα και πλέον ημέρες το F-35 θα περάσει “ακτινογραφία” από τους αεροπόρους με τους οποίους το μαχητικό 5ης γενιάς θα βρεθεί φτερό με φτερό. Πηγή εικόνας: Twitter RAF Lakenheath

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *