Σύμφωνα με τον Θεοδωρικάκο ΔΕΝ θα έχουμε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον Κύρτσο θα έχουμε.Διγλωσσία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:43 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Θεοδωρικάκο
Τάκης Θεοδωρικάκος

«Όσο πιο πολύ και αυστηρά εφαρμόζουμε τα μέτρα, τόσο νωρίτερα θα έρθει η μέρα που σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σήμερα το πρωί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha 98,9 και Θέμα 104,6. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν έχουμε σενάριο περικοπών μισθών στον δημόσιο τομέα».

Από την άλλη βέβαια έχουμε τον ευρωβουλευτή της ΝΔ τον κο Κύρτσο ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων, αν η κρίση του κορωνοϊού είναι παρατεταμένη. Ας τα δούμε από την αρχή.

Σύμφωνα με τον κο Θεοδωρικάκο

Σύμφωνα με τον υπουργό κο Θεοδωρικάκο, τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν κρίσιμο ρόλο στο να κρατηθεί η χώρα μας στον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να κρατηθούμε χαμηλά και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο για να επανεκκινήσουμε από σχετικά καλύτερη αφετηρία».

«Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι με τα περιοριστικά μέτρα θα καταφέρουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση της οικονομίας τον Απρίλιο και τον Μάιο». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο ότι η οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, συνολικά του κόσμου, θα πληγεί σκληρά. «Όσο μένει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση», συμπλήρωσε.

Δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και χωρίς κομματική ιδιοτέλεια», καθώς «έχουμε σκληρή δουλειά τα επόμενα χρόνια για να ανορθώσουμε την κοινωνία και την οικονομία μαζί».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Έχουμε να κάνουμε δύο δουλειές: η μια είναι να κρατήσουμε όρθιους τους δήμους και να προσφέρουν υπηρεσίες, αλλά και να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα, όπως οικονομικά, επειδή πολλοί λογαριασμοί ΔΕΗ δεν πληρώνονται και υπάρχουν απώλειες εσόδων και έχουμε ήδη βρει αρκετές λύσεις γι’ αυτό. Η δεύτερη έχει να κάνει με το μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης και ανθρωπισμού για τους συμπολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη το Βοήθεια στο Σπίτι plus». Όπως εξήγησε «είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά για 75.000 δικαιούχους στην οποία συνεισφέρουν εθελοντές και εργαζόμενοι σε δήμους».

Όσον αφορά την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα σίτισης ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Δίνουμε αρκετά εκατομμύρια σε περιφέρειες και δήμους, για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες που σιτίζονταν από την εκκλησία -και τώρα λόγω των απαγορεύσεων αυτό δεν συμβαίνει- είναι ευθύνη μας και ευθύνη των δήμων να τους πηγαίνει φαγητό δύο φορές την ημέρα. Είναι βασική αποστολή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα τρώνε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας. Το υπουργείο Εσωτερικών θα ελέγξει μεθοδικά πώς προχωράει η δουλειά. Δεν θα δώσουμε χρήματα για να μην αξιοποιηθούν. Απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών είναι και το τελευταίο ευρώ να πιάσει τόπο».

Γιώργος Κύρτσος

Από την άλλη έχουμε τις δηλώσεις του κου Κύρτσου, όπως αναφέραμε.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «Δεν είναι ώρα να θέσουμε θέμα μείωσης μισθών ή συντάξεων. Το δημόσιο πάντα θεωρείται ξεχωριστός εργοδότης. Αν τραβήξει η κρίση όμως, θα τεθούν τέτοια ζητήματα, γιατί δε θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την όλη προσπάθεια, αλλά και γιατί θα είναι άδικο να παίρνουν 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και οι άλλοι τους μισθούς και τις συντάξεις τους».

Παραδέχθηκε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει κοινωνική αναταραχή, αλλά όπως είπε, δε θα ευθύνεται η κυβέρνηση. «Αν αρχίσουμε να «κουρεύουμε», θα πάμε σε κοινωνικό διχασμό, αλλά αυτό δεν το αποκλείει ο κορωνοϊός, όχι η κυβέρνηση. Αν μπούμε και στο φθινόπωρο σε περίεργη κατάσταση, θα πρέπει να κάνουμε νέους υπολογισμούς. Μπορεί μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι να έχουν καταλάβει το λάθος τους, δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε ένα σενάριο αναγκαστικού σφιξίματος της ζώνης».

Μέτρα βήμα-βήμα είναι η σωστή προσέγγιση

Απαντώντας στις επικρίσεις, ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τμηματικά τα μέτρα, τόνισε, ότι «Το βήμα-βήμα είναι η σωστή προσέγγιση, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Φανταστείτε να ρίξουμε όλα τα λεφτά από τους πρώτους 2-3 μήνες και το πρόβλημα να κρατήσει 6 μήνες. Θα έχουμε μείνει από λεφτά. Κατανοώ την αντιπολίτευση, αλλά ο Μητσοτάκης είναι έμπειρος και το πηγαίνει καλά και στην υγεία και στην οικονομία», υπογράμμισε ο κ.Κύρτσος.

Αύριο δε θα εγκριθεί ευρωομόλογο, θα πάμε σε άλλο μίγμα

«Επιμένουν στην άρνηση οι Γερμανοί, είναι απαράδεκτο. Άλλο ήταν το ευρωομόλογο πριν 8-9 χρόνια, που είχαν ένα δίκαιο για να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους και άλλο τώρα. Έφτασε η ώρα και οι άλλοι, που έχουν περισσότερες δυνατότητες, να δείξουν αλληλεγγύη, αλλά δε βλέπω ανταπόκριση και αυτό είναι λάθος», επεσήμανε ο κ.Κύρτσος για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Θα πάμε σε ένα μείγμα μέτρων της Ε.Ε., αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος

Όπως εκτίμησε, «Θα υπάρξουν μέτρα, πρωτοβουλίες, όπως θα μπορείς να δανειστείς μέχρι 2% του ΑΕΠ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας με προνομιακό επιτόκιο και χωρίς νέα μέτρα, χωρίς αυτό, που λέμε νέο μνημόνιο. Επίσης θα δοθεί κεφάλαιο 100 δις μέσω δανεισμού της Κομισιόν, που θα διατεθεί στις χώρες-μέλη και μπορούμε να σκεφτόμαστε, 2,3-3,5 δις για αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα. Ακόμη, η ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ή οι εγγυήσεις της ΕΤΕ στα δάνεια, που θα δίνουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτά δεν καλύπτουν το κενό του ευρωομολόγου, δε θα λύσουν το πρόβλημά μας. Είναι ενθαρρυντικό για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια, αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος», εξήγησε ο κ.Κύρτσος.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Κύρτσου στον FOCUS FM, εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *