ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος και ‘συντροφικά μαχαιρώματα’

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να βρει τα πατήματά του, μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου. Αυτό είναι εμφανές σε όλους, ακόμα και σε όσους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα εν Ελλάδι πολιτικά.

Αυτή τη στιγμή μαίνεται ένας εσωκομματικός πόλεμος, ένας εμφύλιος μεταξύ των «προεδρικών» και των «53+» με τον Αλέξη Τσίπρα στη μέση. Ο τέως πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει στο λεπτό εσωκομματικό πάγο στο δρόμο προς το 3ο συνέδριο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, καταγράφηκε ένταση και αποτυπώθηκαν πλήρως οι διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Το βαρύ κλίμα που υπάρχει ακυρώνει και τον προσωπικό αγώνα του ίδιου του Τσίπρα για να προχωρήσουν ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση του κόμματος.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος ήταν και η απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που είχε οριστεί για το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Δημόσιες διαστάσεις παίρνει ο εσωκομματικός πόλεμος

Οι ίντριγκες και τα συντροφικά μαχαιρώματα έχουν πάντως αρχίσει να γίνονται δημόσια. Η επιστολή 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα προς το Οργανωτικό, με την οποία ζητούν να τους κοινοποιηθεί η καταγραφή όλων των κομματικών εκδηλώσεων που έχουν γίνει από τις εκλογές ως σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα, ουσιαστικά μιλά για αποκλεισμούς.

Την επιστολή των 21 βουλευτών αποκάλυψε το documentο.gr του Κώστα Βαξεβάνη, που κι αυτό έχει τη σημασία του. Ίσως δεν είναι τυχαία η αποκάλυψη λίγο χρόνο μετά την έντονη διαμαρτυρία του Πάνου Σκουρλέτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας περί επιθέσεων που δέχεται ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ sites.

Η ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr του πολιτικού αναλυτή και δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου -ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί δημοσίως με την Πρωτοβουλία 53+- ανέβασε άρθρο εναντίον του κ. Σκουρλέτη με τον τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: “Aριστερός”, αντι-Τσίπρας, κακός υπουργός και αποτυχών γραμματέας». Σε αυτό το κείμενο, ο αρθρογράφος επαναλαμβάνει σειρά επιχειρημάτων κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στις τέσσερις υπουργικές θέσεις που τον έβαλε ο κ. Τσίπρας. Τονίζει ότι απέτυχε και ως γραμματέας φέρνοντας ως παράδειγμα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, ενώ αναδεικνύει και το στοιχείο ότι δεν έχει δώσει ποτέ τη μάχη του σταυρού καθώς από το 2015 και μετά εισέρχεται στις εκλογές ως αριστίνδην. «Τώρα συντονίζει το εσωκομματικό μέτωπο κατά του Τσίπρα», σημειώνει ο κ. Λακόπουλος για το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει τις εσωκομματικές του ισορροπίες, τόσο θα αδυνατεί να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση. Ακόμα και σε τομείς που η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί λάθη, π.χ. την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δεν ακούγεται πρόταση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *