Σενάρια εκλογών | Αναμονή για ανασχηματισμό

Σενάρια εκλογών | Αναμονή για ανασχηματισμό

H εκλογολογία έχει γίνει το αγαπημένο θέμα συζήτησης των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο τα media αλλά και οι πολίτες που συζητούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κι αν ναι, πότε θα γίνουν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο κλίμα που περιγράψαμε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνει συνεχώς πως οι εκλογές θα γίνουν σχεδόν στο τέλος της 4ετίας, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι υπουργοί και βουλευτές που οργώνουν τις εκλογικές τους περιφέρειες, λειτουργώντας κανονικά ως αν να είναι προεκλογική περίοδος.

Πλέον είναι σαφές ότι έχει εδραιωθεί κλίμα εκλογολογίας με ορίζοντα το 2022.

Η κυβέρνηση δίνει αίσθηση προεκλογικής περιόδου αφενός μεν με την απλοχεριά που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της για οικονομικές ενισχύσεις και στηρίξεις μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, αφετέρου δε με την συμπεριφορά υπουργών και στελεχών της που βρίσκονται συνεχώς «ανήσυχοι» για το κλίμα που δημιούργησε η ακρίβεια στην κοινωνία κι ερμηνεύουν ως προεκλογικά όλα τα σημάδια παρουσιάζοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις τους με αυξανόμενη, ή και απόλυτη βεβαιότητα. Όπως κάνουν εδώ και λίγες ημέρες, που…αναμένουν ανασχηματισμό. «Τολμηρό και δυναμικό», μάλιστα αφού όπως επιμένουν, «θα είναι και ο τελευταίος πριν από τις εκλογές»…

Πριν και κατά την διάρκεια της πολύ επιτυχημένης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, σε κάποια υπουργεία, ανώτατα στελέχη ανέβαλαν περιοδείες υπό τον φόβο των «εξελίξεων που έρχονται», ή έκαναν γνωστές τις «βέβαιες» προθέσεις του πρωθυπουργού για δομικό ανασχηματισμό.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κι ενώ ο ενθουσιασμός από το ταξίδι και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο δεν έχει κοπάσει ακόμη στο επιτελείο του, τα σενάρια φούντωσαν: Ο απόηχος του ταξιδιού θα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις (ήδη έχουμε την πρώτη της GPO), αναμένεται ένα πολύ καλό τουριστικά καλοκαίρι και αφού η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται ότι θα τερματιστεί σύντομα και η ΕΕ εξακολουθεί να καθυστερεί να λάβει αποφάσεις για ριζικές λύσεις…είναι «ευκαιρία» για εκλογές το φθινόπωρο – πριν έρθει ο χειμώνας με τους λογαριασμούς για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο στα ύψη… Άρα, πάμε για ανασχηματισμό…

Τα σενάρια κρατούν τους υπουργούς μακριά από τις υποχρεώσεις τους και απασχολημένους με την «προεκλογική» τους εκστρατεία και αρκετούς βουλευτές σε αγωνία αν θα υπουργοποιηθούν.

Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τον ανασχηματισμό που συζητείται και αν θα προχωρήσει στις κυβερνητικές αλλαγές που φημολογούνται. Κατά πως επιμένουν πάντως στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρούσα φάση δεν έχει κάποια άλλη σκέψη πλην της συνεννόησης για το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενα διάστημα.

Οι εντολές του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του αφορούν στην αύξηση των δράσεων που έχουν στόχο την επούλωση και τον περιορισμό των συνεπειών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημίας-ενεργειακής/ακρίβειας) με στόχο τη διπλή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος: με αυξήσεις, αλλά και περισσότερες και πιο ασφαλείς δουλειές μέσω της τόνωσης της απασχόλησης.

Τελικά συμφέρουν οι εκλογές οι όχι;

Ξεκινάμε τη σκέψη πως το αξίωμα πως οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε 4 χρόνια και πως δεν είναι εργαλείο διαχείρισης και μεγιστοποίησης της εξουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τούτου δοθέντος θα ήταν αφελές από εμάς να θεωρήσουμε πως δεν σκέφτονται έτσι οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά.

Από εκεί και πέρα το φθινόπωρο έχει τα εξής θετικά για την κυβέρνηση:

  • To ταμείο του κράτους θα έχει γεμίσει χρήματα από τις πρώτες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος
  • Ο τουρισμός θα έχει ενισχύσει την ελληνική οικονομία
  • Η Ευρώπη θα έχει ίσως καταφέρει να συνεννοηθεί για την συλλογική διαχείριση της ενεργειακής κρίσης
  • Θα έχει προκηρυχθεί ένα καλό πακέτο παροχών (λογικά στη ΔΕΘ)
  • Ο COVID – 19 θα είναι μία ανάμνηση καθώς ο καιρός θα είναι καλός και τα κρούσματα θα είναι χαμηλά

Πρακτικά η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την τσέπη του Έλληνα και πως η ακρίβεια θα έχει σαρώσει την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκλογές πριν από τη συλλογική μεγέθυνση της δυσαρέσκειας φαντάζουν μονόδρομος.

Από την άλλη φυσικά οι εκλογές με πόλεμο στην Ουκρανία εν εξελίξει φαντάζουν εθνικός κίνδυνος, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν τα ελληνοτουρκικά και οι πυρκαγιές (κίνδυνος για όλες τις κυβερνήσεις).

Οι επόμενες εκλογές θα είναι με την απλή αναλογική ενώ ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις επαναληπτικές. Θεωρείται δεδομένο πως δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική, καθώς (να το πούμε λαϊκά) τα κουκιά δε βγαίνουν.

Το δίλημμα που έχει ο Πρωθυπουργός είναι μεγάλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *