Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ».Στόχος ο επαναπατρισμός

πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ

Στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει αναρτηθεί η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!», που προσβλέπει στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό, με μηνιαίες αποδοχές έως 3.000 ευρώ.

Στην πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα καταγράφονται οι ανοικτές θέσεις που υπάρχουν στις εταιρείες που αναζητούν προσωπικό καθώς και οι ειδικότητες που χρειάζονται. Σκοπός όσοι Έλληνες ψάχνουν εργασιακή ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να γνωρίζουν αν υπάρχει ζήτηση στον κλάδο τους.

Η καταγραφή και η χαρτογράφηση των ειδικοτήτων/επαγγελμάτων από τη πλευρά των επιχειρήσεων θα συμβάλει στην οριστικοποίηση των όρων και των τεχνικών προδιαγραφών της δράσης «ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνο  Αγραπιδά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του ΣΕΒ  με θέμα «Από το Brain Drain στο Brain Gain: Η συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας», ο κ. Αγραπιδάς ανακοίνωσε πως σε δύο μήνες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα και θα «τρέξει» ενημερωτική καμπάνια στους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα ποιες ειδικότητες τους ενδιαφέρουν από τις επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

REBRAIN GREECE CoLab

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας REBRAIN GREECE CoLab θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού. Παράλληλα θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών είναι πιλοτικό. Βασική είναι η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης τους (70%). Η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή είναι 3.000 ευρώ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, το υπουργείο θα «τρέξει» πιο εξειδικευμένη δράση που αφορά σε ειδικότητες high skills. Σκοπός να προσελκύσει στην χώρα ας υψηλόβαθμα στελέχη που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση του ΣΕΒ συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, ιδρυτικό μέλος του Brain Regain, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος κ. Σ. Σταματίου, καθώς και εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών Regeneration και Γέφυρες Γνώσης.

One thought on “Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ».Στόχος ο επαναπατρισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *