Ικανοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΒΑ

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:57 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΕΒΑ EBA, ΕΑΤ, τράπεζες

Ικανοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες από τις παραδοχές της ΕΒΑ Δεν περιμένουν αιμοραγία κεφαλαίων στo stress test

Οι παραδοχές της ΕΒΑ θεωρούνται αρκετά καλές ειδικά σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων.

Έχοντας ως δεδομένο πως στο προηγούμενο stress test η πρόβλεψη για τις τιμές των ακινήτων ήταν 17% κάτω σε επίπεδο τριετίας, οι τρέχουσες παραδοχές είναι μάλλον καλές για τις ελληνικές τράπεζες. Σίγουρα  πολύ καλύτερες από εκείνες άλλων οικονομιών.

Mπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ το άρθρο μας για τις πιθανές αλλαγές στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Η ίδια η ΕΒΑ εξηγεί, ότι το ΑΕΠ της χώρας λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια έχει μια απώλεια 20%.  Κατά συνέπεια οι παραδοχές για την Ελλάδα δείχνουν να είναι πιο κοντά σε μια καλή παρά σε μια κακή πραγματικότητα.

Για τις ευρωπαικές τράπεζες ωστόσο δημιουργούνται ειδικές συνθήκες φέτος. Θα δοκιμαστούν φέτος στις πιο σοβαρές οικονομικές συνθήκες που έχουν ποτέ αντιμετωπίσει  μετά το Brexit  συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης που εκτιμάται να υπερβεί το 4 τοις εκατό της οικονομίας  της ΕΕ έως το 2022 στο αρνητικό σενάριο.

Θα είναι η πρώτη φορά που η διετής δοκιμασία της ΕΒΑ περιλαμβάνει ένα νέο δόγμα της μεγαλύτερης ύφεσης που διαρκεί περισσότερο και σ’ αυτό πρέπει να δείξουν τις αντοχές τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας της ΕΕ κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες και η πτώση των τιμών κατοικιών της περιοχής κατά 24% μέχρι το 2022, καθιστούν το αρνητικό σενάριο το πιο αυστηρό που έχει χρησιμοποιήσει η αρχή.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) είναι ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ, επιφορτισμένη με το έργο της εξασφάλισης αποτελεσματικού και συνεκτικού επιπέδου προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Συνολικοί στόχοι της είναι η διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ και η διασφάλιση της ακεραιότητας, της αποδοτικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού τομέα.

Ποια ειναι η ΕΒΑ

Θυμίζουμε ότι EBA είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ)

Αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ), το οποίο απαρτίζεται από τρεις εποπτικές αρχές: την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) καθώς και τη Μεικτή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Η ΕΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *