Ο κορονοϊός πλήττει την οικονομία χειρότερα από τον SARS;

παγκόσμια οικονομία

Ο κορονοϊός πλήττει την οικονομία χειρότερα από τον SARS;

Η επίδραση του κονοροιού στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις.

Αφενός μεν οι παγκόσμιες αρνητικές προβλέψεις για την κατανάλωση πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω. Ενδεικτικά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, υποχώρησαν την Δευτέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου, παρουσιάζοντας μεγάλη ημερήσια πτώση κατά 3%,

Αφετέρου δε παρουσιάζεται και κατακρήμνιση των τιμών των μετοχών καθώς πλήττεται η ζήτηση για επενδύσεις με ρίσκο ή επενδύσεων που έχουν σχέση με την Κίνα. Κοιτάζοντας πάλι τις τιμές της Δευτέρας βλέπουμε πως οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν βουτιά 3,1%, λόγω της έκθεσής τους στην Κίνα.

Ο γαλλικός CAC κατέγραφε υποαπόδοση καθώς οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, η Hermes και η Kering, ιδιοκτήτρια της Gucci, που βασίζονται πολύ στη ζήτηση στην κινεζική αγορά, σημείωσαν απώλειες 2-3%.

Οι αναλυτές φοβούνται πως η οικονομία θα χτυπηθεί από τον κορονοιό περισσότερο από όσο επλήγη από τον ιό SARS. Θυμίζουμε πως ο SARS εμφανίστηκε το 2003, εξελίχθηκε σε επιδημία και μάλιστα πάλι από την Κίνα.

Την εποχή εκείνη το κινεζικό ΑΕΠ έκανε μια απότομη «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο που εκδηλώθηκε η ασθένεια και έπεσε στο 9,1% από 11,1% που ήταν προηγουμένως,, αλλά γρήγορα ανέκαμψε και επανήλθε στο 10%.

Οι αναλυτές πάντως τονίζουν ότι σήμερα η Κίνα αντιστοιχεί στο 16% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ το 2003 που εμφανίστηκε ο SARS ήταν μόνο 4%. Αυτό σημαίνει πως ό,τι συμβεί τώρα θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το κόστος για τις ασιατικές οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία, όπου τα ⅔ των τουριστών προέρχονται από την Κίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *