Ο πόλεμος του LNG στην Ευρώπη

ship cargo carrier energy

Τα μήντια έχουν αναφερθεί πολλές φορές στα σχέδια των Αμερικανών για το LNG και τον ενεργειακό πόλεμο της Ευρώπης γενικότερα. Είναι γνωστή άλλωστε η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για την ενέργεια.

Μέσω του LNG o Τραμπ επιδιώκει διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως σε αυτήν της Γερμανίας.  Εδώ παρατηρείται ένα παράδοξο. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, στην Ευρώπη υπήρχαν συνολικά 24 τερματικοί σταθμοί LNG.

Ωστόσο ούτε ένας εντός Γερμανίας που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής. Ενώ τα σχέδια των αγωγών (NordStream II, TurkStream, ΤransAdriatic κ.α.) προχωράνε με πυρετώδεις ρυθμούς, δεν συμβαίνει το ίδιο με το LNG, καθώς και με τα υποδίκτυα που απαιτούνται.

Το LNG και η Ευρώπη

Από το 2007 υφίσταται μία ισχυρή ρωσογερμανική συμμαχία που έχει τον έλεγχο (επιστασία καλύτερα) της BP, καθώς και τριών κολοσσιαίων τραπεζών. Φυσικά όλα αυτά δεν κάνουν καθόλου χαρούμενες τις ΗΠΑ.  Προκύπτει λοιπόν η εύλογη απορία του πώς οι ΗΠΑ θα πουλήσουν LNG στη Γερμανία όταν δεν έχουν τέτοιο σταθμό στο έδαφός τους.

Ένας από τους πολλούς λόγους που ο Τραμπ είναι έξαλλος με τη Γερμανία και φαίνεται στη ρητορική του είναι η κωλυσιεργία της Γερμανίας στη δημιουργία σταθμού. Η Πολωνία, για να θέσουμε ένα αντίθετο παράδειγμα, αγοράζει ήδη LNG από τις ΗΠΑ  κι αυτό εξηγεί πολλές πτυχές της αμερικάνικης πολιτικής οι οποίες φαίνονται ανεξήγητες.

Αξιοπρόσεκτο είναι το παράδειγμα της Βουλγαρίας  η οποία μπήκε στο μάτι του Τραμπ, όταν δέχτηκε να περάσει ο ρωσοτουρκικός αγωγός TurkStream από το έδαφός της. Παρόλα αυτά απέφυγε την οργή Τραμπ, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη “εμπορική διπλωματία”.

Οι Βούλγαροι διπλωμάτες έπαιξαν σε διπλό ταμπλό. Έπαιξαν με Ρωσία-Τουρκία-Γερμανία για τον αγωγό, αλλά παράλληλα άνοιξαν τα λιμάνια τους για το αμερικανικό LNG. Ήδη, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Βουλγαρία, αγόρασε τα πρώτα δύο φορτία LNG από τις ΗΠΑ, ξεκινώντας μια νέα εμπορική σχέση, η οποία λειτούργησε ως αντιστάθμισμα στον Τραμπ. Έτσι τελικά έβγαλε τη Βουλγαρία από την λίστα των “εχθρών” του.

Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν τη Γερμανία

Πολωνία και Βουλγαρία είναι μικρές χώρες για τα θέλω των ΗΠΑ. Ο στόχος είναι η Γερμανία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της γερμανικής αγοράς ενέργειας, ας δούμε κάποιους αριθμούς για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η Γερμανία εισήγαγε φυσικό αέριο αξίας 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό τεράστιο κι αν το συγκρίνει κανείς με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, προκύπτει ότι οι γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ η αύξηση της εισαγόμενης ποσότητας ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Πράγμα που σημαίνει ότι πέτυχε πολύ χαμηλές τιμές.

Γίνεται αντιληπτό για ποιο λόγο ο Τραμπ επιθυμεί διακαώς τη γερμανική αγορά. Κι ενώ δεν υπήρχε εξέλιξη στο LNG, ξαφνικά πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που αποκτά τερματικό σταθμό LNG στην Γερμανία! Λογικό να μην ασχοληθούν ιδιαίτερα τα ελληνικά ΜΜΕ καθώς η προκλητικότητα Ερντογάν μονοπωλεί το ενδιαφέρον της ειδησεογραφίας.

Η ρωσική εταιρεία Novatek, μέσα στον Ιανουάριο ξεκίνησε την λειτουργία του τερματικού σταθμού της στην Γερμανία και  θα μεταφέρει ρωσικό LNG από το λιμάνι της Sabetta.

Η Sabetta βρίσκεται στην Χερσόνησο Γιαμάλ, όπου βρέθηκαν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, πόλη στην οποία ο Πούτιν προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικά δίκτυα ταυτόχρονα με την τεράστια εγκατάσταση LNG, ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Ποια είναι η ρωσική Novatek

Ποια όμως είναι η Novatek που ανέτρεψε τις προβλέψεις; Πρόκειται για την 13η σε μέγεθος, από τις 92 εταιρείες που έχουν δικαιώματα εξόρυξης στον Αρκτικό Κύκλο ενώ οι  μετοχές της διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Μόσχας και του Λονδίνου.

Ιδιοκτήτης της και κάτοχος του 28% είναι ο CEO της εταιρίας Λεονίτ Μίχελσον, ενώ μεγάλα μερίδια κατέχουν οι Volga Group (23%) και η GazProm (9.4%). Αξίζει να τονίσουμε ότι η γαλλική Τotal κατέχει το 16% των μετοχών της Novatek, γεγονός που την καθιστά τον τρίτο μεγαλομέτοχο της ρωσικής εταιρείας.

Μένει να δούμε πως η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει το LNG στο Νότο (Αλεξανδρούπολη) και πως θα κινηθούν οι παίκτες στη γεω-ενεργειακή σκακιέρα. Η αντίδραση των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή ακόμα.

Mπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τα υπόλοιπα προβλήματα του Τραμπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *