H Τουρκία εμφανίζει αυξημένο ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Ερντογάν θεωρεί τη Χερσόνησο του Αίμου εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας του.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στο πλαίσιο αυτό προωθεί την Τουρκία ως τη μόνη σοβαρή εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είναι χώρες στόχοι του Ερντογάν.
Το Στρατηγικό Βάθος
Όλα ξεκινούν από την εποχή που ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Φαίνεται πως ήταν ο πρώτος πολιτικός που υιοθέτησε τις σχετικές εκθέσεις των στρατηγών των χερσαίων δυνάμεων και έπεισε τον Ταγίπ Ερντογάν για άμεση προσπάθεια υλοποίησης του στόχου.
Ο ίδιος, αρχικά ως Υπουργός Εξωτερικών και ακολούθως ως Πρωθυπουργός, τελειοποίησε τον εθνικό σχεδιασμό και, παρά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και την απόστασή του -σχεδόν αντιπαλότητα- με τον Ταγίπ Ερντογάν, το δικό του σχέδιο συνεχίζει να υλοποιείται. Το Στρατηγικό Βάθος παραμένει η επιτομή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ποιοι είναι οι πυλώνες στα Βαλκάνια
Στην Αλβανία έχει επενδύσει σε αεροπορικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, σε έργα υποδομών και τράπεζες, το παλαιότερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της χώρας βρίσκεται σε τουρκικά χέρια, ενώ ο Έντι Ράμα βλέπει στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν έναν «στενό φίλο».
Δραστηριοποιούνται τουρκικές επιχειρήσεις στους τομείς τουρισμού, υγειονομικής περίθαλψης, εμπορίου και μεταφορών.
Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου το αεροδρόμιο της Πρίστινα βρίσκεται στα χέρια ελεγχόμενης από το κόμμα του Ερντογάν εταιρείας, όπως εξάλλου και το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.
Επίσης λειτουργεί η οργάνωση ΤΙΚΑ, η οποία χρηματοδοτείται απευθείας από την τουρκική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Μααρίφ, τα οποία προωθούν την ισλαμιστική ιδεολογία και χρηματοδοτούν εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες για τους μουσουλμάνους της περιοχής.
Στα Σκόπια, που η Τουρκία αναγνώρισε πρώτη ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τη δεκαετία του 1990, το αεροδρόμιο διαχειρίζεται τουρκική επιχείρηση, ενώ η Άγκυρα καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πολιτιστικά κέντρα παραδίδουν μαθήματα τουρκικής γλώσσας δωρεάν, ενώ πολύ σημαντικές είναι και οι τουρκικές επενδύσεις σε τράπεζες και σε έργα υποδομών. Αξίζει να τονιστεί ότι έχει αναλάβει την εκπαίδευση ιμάμηδων, ενώ έχουν ανοίξει στο Σεράγεβο δύο τουρκικά πανεπιστήμια. Μάλιστα αυτά είναι αφορμή για τη μαζική εισροή Τούρκων φοιτητών και τουρκικής κουλτούρας.
Ακόμα και στις χριστιανικές χώρες
Στη Σερβία η Τουρκία δηλώνει παρούσα στον ενεργειακό τομέα, ενώ αναβαθμίζει συνεχώς τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης η Τουρκία έχει αναλάβει την επισκευή και ανοικοδόμηση τεμενών.
Οι τουρκικές επενδύσεις επεκτείνονται σε όλο το εύρος των Βαλκανίων, ακόμα και σε χώρες όπως η Κροατία, που όπως και η Σερβία είναι χριστιανική.
Η παιδεία, η οικονομία, η θρησκεία και ο πολιτισμός είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζει το όραμα της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με αυτόν το σκοπό χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα που θα τον επιτύχουν. Στόχος του Τούρκου Προέδρου, σύμφωνα με αναλυτές, είναι να δημιουργήσει μια νέα γενιά ισλαμιστών στην «καρδιά» της Ευρώπης.
Η Ευρώπη τι κάνει; Η Ελλάδα;
Αν υποθέσουμε πως κάποιοι στην Ευρώπη ανησυχούν, σίγουρα αυτοί δεν είναι οι Έλληνες. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας εδώ και χρόνια έχει πάψει να είναι παράγων οικονομικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια. Η οικονομική κρίση περιόρισε στο ελάχιστο την οικονομική διείσδυση της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν παρουσιάζει μία κοινή πολιτική. Κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε προσπαθεί να διεισδύσει στα Βαλκάνια μόνο για το εταιρικό όφελος, σε καμία περίπτωση για εθνικούς στόχους.
Η διαφορά είναι σαφής. Οι δυτικές εταιρείες λειτουργούν ελεύθερα με γνώμονα το ίδιον συμφέρον. Στην ανελεύθερη Τουρκία τον πρώτο λόγο έχει ο Ερντογάν.
Σε γεωπολιτικό όμως επίπεδο τα Βαλκάνια φαίνεται να ‘μετακινούνται’ ανατολικά…
+ There are no comments
Add yours