Ταχεία οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:58 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΑΟΖ οριοθέτηση

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Δένδια – Ντι Μάγιο στη Ρώμη. αποτυπώθηκε η ευθεία συναντίληψη Αθήνας και Ρώμης στα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. αυτά είναι ο αγωγός East Med, η σαφής καταδίκη του τουρκολιβυκού συμφώνου και η ταχεία οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας.

Η επόμενη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεχνικά ζητήματα αυτής της οριοθέτησης δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συμφωνίας. Οι πληροφορίες πάντως συντείνουν στην προσπάθεια ταχείας ολοκλήρωσής της.

Παραθέτουμε απόσπασμα της ανακοίνωσης του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. «οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους».

Στις 17 Φεβρουαρίου επανεκκινούν τα ΜΟΕ

Η Αθήνα πάντως επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα. Μετά τις 17 Φεβρουαρίου, θα υποδεχτεί τα τεχνικά κλιμάκια του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η συνάντηση των δύο πλευρών έρχεται μετά από ένα διάστημα έντονης τουρκικής προκλητικότητας. Αρχικά η πρόσφατη είσοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. κατά δεύτερον δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Τρίτον το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο και το αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας, το μνημόνιο με τη Λιβύη. Το μνημόνιο αυτό που παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Τη συνομιλία εμείς την επιδιώκουμε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε αυτές να προχωρήσουν θετικά, να οικοδομηθεί πνεύμα συνεργασίας και να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας». Αυτό είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *