Μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα! Οι Τούρκοι πωλούν, οι Αμερικανοί αγοράζουν

stock market

Μεγάλες αλλαγές συντελούνται στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας και Λευκάδας καθώς περνούν από τουρκικά σε αμερικανικά χέρια.

Ο Τούρκος μεγιστάνας Φερίτ Σαχένκ της Dogus, πουλάει τις συμμετοχές του σε ξενοδοχεία και μαρίνες, και την ακίνητη περιουσία του κάτι που δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο η αμερικανικών συμφερόντων CVC Papital Partners. Ας δούμε τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές.

sahenkdogus 768x627 1

Το αμερικανικό fund απέκτησε από την τουρκική Dogus, τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών στην Κέρκυρα και Λευκάδας. Το προηγούμενο διάστημα είχαν ολοκληρωθεί εξαγορές στον τομέα υγείας, καθώς η CVC απέκτησε συμμετοχή στα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ.

Το ιστορικό πωλήσεων της Dogus στην Ελλάδα

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας προκάλεσε μεγάλες οικονομικές ζημιές στον Τούρκο δισεκατομμυριούχο ο οποίος αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό που κατείχε στη D-Marin. Το ποσοστό αυτό είχε αποκτήσει το 2013 από τον όμιλο Κυριακούλη.

Είχε προηγηθεί, η αποχώρησή του από το μετοχικό του Hilton, το Φεβρουάριο του 2019, όταν πούλησε τη συμμετοχή του στον αραβικών συμφερόντων όμιλο Olayan.

Τότε περίπου πούλησε στον ιδιοκτήτη των Jumbo, μία εξαώροφη πολυκατοικία στο Κολωνάκι, που απέκτησε το 2015, καθώς κι ένα ακόμα αξιόλογο κτίριο, που στεγαζόταν η καναδική πρεσβεία.

Ήδη ακούγεται έντονα στην κτηματομεσιτική αγορά ότι σκέψεις κάνει για να εγκαταλείψει και την επένδυση του στον Αστέρα Βουλιαγμένης, παρόλο που επισήμως δεν έχει αναφερθεί κάτι.

 Ο 56χρονος Σαχένκ , είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας Forbes, και  διευθύνει έναν επιχειρηματικό όμιλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.

Κινείται σε πλήθος δραστηριοτήτων από τις τράπεζες, τα ξενοδοχεία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μέχρι τα τρόφιμα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας τον έχει αναγκάσει να ρευστοποιήσει όχι μόνο τα εν Ελλάδι assets του αλλά τα διεθνή.

Θα έχουμε κι άλλες αλλαγές άραγε;

Tι αλλάζει! Ποιοι είναι οι Αμερικανοί που αγόρασαν τις μαρίνες;

Ας δούμε τι γράφει το news247: Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup δημιουργεί ένα από τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια στην Αμερική. Το 1981 θα δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό της βραχίονα που ακούει στο όνομα CVC Capital Partners. Στην δεκαετία του ’90 θα αποσχισθεί από τον όμιλο της Citigroup και θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι όμως στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τον όμιλο.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 2005 όταν απέκτησε το 63,4% της Formula One Group, που διαχειρίζεται το γνωστό πρωτάθλημα αυτοκινήτων ταχύτητας. Σήμερα διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό στην παραπάνω εταιρεία αλλά επένδυσε τα χρήματα από την πώληση των μετοχών σε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Μεταξύ αυτών η Deoleo η μεγαλύτερη παραγωγός συσκευασμένου ελαιόλαδου στον κόσμο με τέσσερα εργοστάσια και κορυφαία σήματα όπως το Bertolli και το Carapelli. Επίσης άνοιξε γραφεία στην Νέα Υόρκη και στις μητροπόλεις της Ασίας και μέσω θυγατρικών επενδυτικών εταιρειών αποκτούσε εταιρείες που εκτιμούσε ότι αποτελούσαν επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροχρόνιο επίπεδο.

Στο χαρτοφυλάκιο της ανήκουν εταιρείες όπως η Avast, γνωστή από τα antivirus, η ελβετική ωρολογοποιία Breitling, η ισπανική Cortefiel (σ.σ. στην Ελλάδα είναι γνωστή από τα ρούχα Springfield), η αμερικανική αλυσίδα ειδών για pet Petco, η στοιχηματική Sky Bet, το Channel 9 στην Αυστραλία και η αλυσίδα fast food SRS στην Κορέα.

Σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να διαχειρίζεται κεφάλαια 300 και πλέον ισχυρών παγκόσμιων επενδυτών, δεσμευμένα κεφάλαια της τάξης των 110 δισ. δολαρίων, ενώ στα 23 γραφεία της σε όλο τον κόσμο εργάζονται 480 υπάλληλοι 43 εθνοτήτων.]

Οι συμπροεδρεύοντες του fund Μακ Κένζι και Βαν Ράπαρντ, από το «στρατηγείο» τους στο Λουξεμβούργο, βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά και σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσουν να επενδύουν σε κλάδους με προοπτικές.

2 thoughts on “Μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα! Οι Τούρκοι πωλούν, οι Αμερικανοί αγοράζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *