Λιμάνια Περιφέρειας: Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:56 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
λιμάνια

Λιμάνια της Περιφέρειας… λιμάνια της ανάπτυξης. Τα λιμάνια της Ελλάδας βαίνουν προς αξιοποίηση. Ο λόγος για τα : Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας.

Χθες Τρίτη 11/2/2020 κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την παράταση των συμβάσεων παραχώρησης  των λιμένων από τα 50 χρόνια στα 60.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως έτσι γίνονται πιο «ελκυστικές» και οι υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων σε όσα λιμάνια, από τα 10 που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν πωληθούν, αλλά αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο.

Παράλληλα παρέχεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα σύναψης μίας ή περισσοτέρων, ταυτόχρονων ή διαδοχικών συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων.

Προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται 10 περιφερειακά λιμάνια: Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας. Όπως έχει γραφεί κι εδώ στο de-facto τουλάχιστον τέσσερα απ’ αυτά θα αξιοποιηθούν μέσω της πώλησης μετόχων κατά τα πρότυπα ΟΛΠ και ΟΛΘ και στα υπόλοιπα θα εξεταστεί η δυνατότητα υπο-παραχωρήσεων.

Μια ακόμη αλλαγή που προβλέπεται από την τροπολογία είναι στο ανταποδοτικό τέλος των υποπαραχωρήσεων που επιβάλλεται επιπλέον και ανεξάρτητα από το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης που καταβάλλει ο υπο-παραχωρησιούχος. Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια προβλέπεται πως το τέλος μπορεί να φτάνει και το 5%, ενώ με υπουργική απόφαση μπορεί να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *