Κρίστοφερ Πισσαρίδης | H FED να κάνει υπομονή | Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Κρίστοφερ Πισσαρίδης | H FED να κάνει υπομονή | Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Κρίστοφερ Πισσαρίδης | H FED να κάνει υπομονή | Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Κρίστοφερ Πισσαρίδης πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να πάρει μια ανάσα στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Sam Meredith/CNBC

Τα σχόλιά του Πισσαρίδη έρχονται λίγο αφότου τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός υποχώρησε απότομα στο χαμηλό δύο ετών του 3% τον Ιούνιο. Η συγκεκριμένη τιμή φάνηκε να υπογραμμίζει τη σχετική επιτυχία της Fed στο να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών μετά από μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed είχε προηγουμένως επισημάνει την πρόθεσή της να προχωρήσει με πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

«Χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει η πλήρης επίδρασή τους, επομένως, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και εφόσον τα επιτόκια είναι ήδη υψηλά, θα περίμενα να δω τι θα συμβεί στη συνέχεια», τόνισε ο Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economics στο «Street Signs Europe» του CNBC την Πέμπτη. «Δεν περιμένω να συμβεί κάτι που θα τους κάνει να θέλουν να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια, αλλά σίγουρα προσωπικά θα περίμενα λίγο περισσότερο αυτή τη φορά», πρόσθεσε.

pissarides 1

Ο Πισσαρίδης τιμήθηκε από κοινού με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2010 για το έργο του στα οικονομικά όσον αφορά την ανεργία.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού σταθερό σε ένα εύρος στόχου από 5% έως 5,25% τον περασμένο μήνα, αλλά στη συνεδρίαση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδειξαν την πιθανότητα επιπλέον μισής ποσοστιαίας μονάδας περαιτέρω σύσφιξης πριν από το τέλος του 2023.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει επανειλημμένα ενισχύσει αυτό το μήνυμα, λέγοντας σε ένα φόρουμ στα τέλη Ιουνίου ότι αναμένει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, πιθανώς με επιθετικό ρυθμό.

«Ο πληθωρισμός πέφτει, η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο σφιχτή όσο ήταν —ή τουλάχιστον δεν γίνεται πιο σφικτή— οπότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πληθωριστική πίεση από αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πισσαρίδης. «Σε γενικές γραμμές, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις τουλάχιστον στις [Ηνωμένες] Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά οι [Ηνωμένες Πολιτείες] όχι».

Ο Πισσαρίδης αναγνώρισε ότι η έκκλησή του για παύση είναι αντίθετη με την άποψη ορισμένων οικονομολόγων και επενδυτών, αλλά είπε ότι «αυτό θα έκανα αν ήμουν εκεί».

Οι επενδυτές βλέπουν περισσότερες από 92% πιθανότητες για αύξηση 25 μονάδων βάσης στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με το δείκτη Fedwatch του CME, πριν εμφανιστούν περικοπές από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ερωτηθείς εάν ο κύριος λόγος που η Fed μπορεί να εξετάζει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα ήταν να πιέσει τον πληθωρισμό προς το 2% νωρίτερα παρά αργότερα, ο Πισσαρίδης απάντησε: «Θα μπορούσε, αλλά βλέπετε εδώ χρειαζόμαστε περισσότερη υπομονή». Και πρόσθεσε, «Είχες απόλυτο δίκιο όταν είπες ότι το τελευταίο κομμάτι είναι πάντα πιο δύσκολο από την αρχή, ειδικά όταν είσαι πολύ υψηλά, είναι εύκολο να κατέβεις γρήγορα».

Ο Πισσαρίδης ανέφερε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός που παραμένει στο 3% ή γύρω στο 3% -αντί του στόχου της Fed για 2%- δεν είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η διαφορά είναι «πολύ μικρή» ως προς το ποσοστό πληθωρισμού. «Κάντε υπομονή. Οι επιχειρήσεις θα αντιδράσουν καλύτερα εάν πιστεύουν ότι τελικά θα φτάσουμε εκεί και θα συνεχίσουν τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά τους σχέδια. Και θα φτάσουμε εκεί ακόμα πιο γρήγορα αν δεν κάνουν κάτι διαφορετικό», είπε ο Πισσαρίδης.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια», συνέχισε. «Θα μπορούσαν να πουν ότι βλέπουμε μια πιο ήπια προσγείωση να έρχεται και βλέπουμε καθυστερήσεις στην πτώση στο 2% γιατί το τελευταίο κομμάτι είναι πάντα δύσκολο, αλλά τα έχουμε πάει καλά μέχρι στιγμής και αφήνουμε την οικονομία να πάρει τον δρόμο της. Είναι μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, που λειτουργεί καλά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *