Κλειστές οι στρόφιγγες για δάνεια προς επιχειρήσεις

δάνεια

Κλειστές οι στρόφιγγες για δάνεια προς επιχειρήσεις, λέει η ΕΚΤ.

Σε χαμηλά διετίας υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. Παράλληλα ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά ανήλθε σε νέα υψηλά μετά κρίσης επίπεδα. Αυτό επαναφέρει στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις και προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ.

Οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις -εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα- επιβραδύνθηκαν στο 3,2% από 3,4% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Τα δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Δεκέβριο από 3,5%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.

Ας θυμηθούμε τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογα

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και την ύφεση στον μεταποιητικό τομέα. Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως ότι ο τομέας υπηρεσιών και οι καταναλωτικές δαπάνες αντέχουν στις προκλήσεις.

Οι ρυθμοί αύξησης της προσφοράς χρήματος(Μ3) που συχνά αποτελούν βαρόμετρο για τη μελλοντική δραστηριότητα, υποχώρησαν στο 5% διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 5,5%.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι η κεντρική τράπεζα των 19 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Βασικό καθήκον μας είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ και, ως εκ τούτου, η διαφύλαξη της αγοραστικής δύναμης του ενιαίου νομίσματος.

Τι είδους όργανο είναι η ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ είναι ένα από τα επίσημα θεσμικά όργανα της ΕΕ και αποτελεί τον πυρήνα του Ευρωσυστήματος, καθώς και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την τραπεζική εποπτεία. Μάθετε περισσότερα για την οργανωτική δομή μας και γνωρίστε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του βασικού οργάνου λήψης αποφάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *