Η φενάκη του 112 δεν λύνει τα προβλήματα | Δις ευρώ η καταστροφή | Αλλάζει ο προϋπολογισμός | Προβληματισμός με ρευστοποιήσεις ξένων

mitsotakis

Η φενάκη του 112 δεν λύνει τα προβλήματα | Δις ευρώ η καταστροφή | Αλλάζει ο προϋπολογισμός | Προβληματισμός με ρευστοποιήσεις ξένων

Αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση των ανθρώπων. Η διαχείριση της κρίσης. Όταν το πλοίο βυθίζεται δεν ασχολείσαι με τους λόγους που βυθίζεται. Σώζεις τους επιβάτες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όταν όμως τα λασπόνερα υποχωρήσουν, όταν ο Πηνειός παύσει να απειλεί με υπερχείλιση τόσο τα παραποτάμια χωριά όσο και τα προάστια της Λάρισας, όταν ο Παλαμάς και η Μεταμόρφωση αρχίζουν να αναπνέουν και πάλι, τότε τίποτε δεν θα είναι όπως πριν.

Αν και στο παρελθόν τα φυσικά «φαινόμενα» οδήγησαν σε ανάλογες βαρύγδουπες διαπιστώσεις, όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι αυτήν τη φορά δεν υπάρχει επιστροφή και δρομολογούνται εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Το τι θα συμβεί ουδείς μπορεί σήμερα να το προσδιορίσει. Ενώπιον των ευθυνών τους βρίσκονται πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία της χώρας.

Όλες –με διαφορετικό μερίδιο, έστω– είναι υπεύθυνες για τα όσα ζει ο πολίτης αυτής της χώρας κατά τους τελευταίους μήνες.

Από τα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς, το ναυάγιο της Πύλου με χαμένες εκατοντάδες ψυχές, τις πυρκαγιές με καμένα 2 εκατ. στρέμματα πρασίνου, τις δολοφονίες του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια και του Αντώνη στον Πειραιά, μέχρι και τις εικόνες αποκάλυψης του Θεσσαλικού Κάμπου των τελευταίων ημερών, ευθύνες υπάρχουν και αυτή τη φορά πρέπει με αυστηρότητα και με κάθε τρόπο να καταλογιστούν.

Το κόστος πλημμυρών και πυρκαγιών θα υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ - Πρωτοφανείς καταστροφές σε αγροτική παραγωγή και υποδομές!

Δεν αρκεί

Προφανώς το μεγαλύτερο βάρος ευθύνης αναλογεί στην κυβέρνηση.

Η επίκληση στο επιτελικό κράτος από εδώ και πέρα μόνο ως ύβρι θα ακούγεται καθώς (όπως δείξαμε παραπάνω) έχει ‘καεί και βυθιστεί’.

Ηλίου φαεινότερο επίσης ότι επανεκκίνηση της κυβέρνησης με ανασχηματισμό μπορεί να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά δεν λύνει το όλο πρόβλημα.

Ενός ανίκανου, καχεκτικού, απροετοίμαστου και δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού που κατά τους κυβερνώντες είναι πάντα έτοιμος για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, αλλά καταρρέει στην Βασιλίσσης Σοφίας με την πρώτη ισχυρή νεροποντή.

Το «ΤΕΛΕΙΟ 158»: Το σύμπαν συνωμότησε ούτως ώστε να υπάρξει κυβέρνηση τετραετίας με ταυτόχρονο σεβασμό στην διαδρομή και την ιστορία της παράταξης – Να μην αλλοιωθεί το DNA με πρώην Σημιτικούς και Ποταμίσιους!

Η φενάκη του 112

Είναι αλήθεια ότι μέχρι τη δραματική εξέλιξη του Θεσσαλικού Κάμπου η κοινή γνώμη είχε πεισθεί ότι το 112 «κάνει θαύματα και σώζει ζωές».

Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες διέδιδαν ότι τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης «ζήλεψαν» πολλές άλλες χώρες του πλανήτη και έσπευσαν να αναζητήσουν την τεχνογνωσία του προκειμένου να τον… αντιγράψουν.

Ευτυχώς, δεν πρόλαβαν, διότι τα λασπόνερα της Θεσσαλίας αποκαλύπτουν ότι το 112 δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση ότι το «εγκαταλείψτε πάση θυσία» αποτελεί επιτελικό σχεδιασμό, πράγμα που προφανώς δεν είναι.

Όπως δεν είναι και πολλά άλλα. Το 112 βασίζεται στο εντοπισμό των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε μια περιοχή με βάση τις κεραίες με τις οποίες συνδέονται.

Σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες ειδοποίησης. Σε άλλες ουδόλως. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας δεν βασίζεται σε νοητές ευθείες, αλλά στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Επίσης είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το 112 πιθανόν να κινητοποίησε ορισμένους ανθρώπους αλλά οδήγησε σε καταστροφή περιουσιών που μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Στην περίπτωση των πλημμυρών της Θεσσαλίας το 112 απέδειξε την αχρηστία του.

Στάλθηκαν μηνύματα εγκατάλειψης περιοχών όταν αυτές είχαν ήδη αποκλειστεί από χιλιάδες τόνους νερού.

Έστω όμως ότι οι πολίτες είχαν ενημερωθεί νωρίτερα. Πού θα εύρισκαν υψηλότερα σημεία να καταφύγουν, πλην βεβαίως των στεγών των σπιτιών τους μέσα στον Κάμπο;

Πόσο κοστίζουν οι πυρκαγιές και ποιος θα τις πληρώσει

Από την αρχή

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα αλλάζουν και τα δεδομένα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg το κόστος των πυρκαγιών στην Ελλάδα εκτιμάται πως φτάνει το 1,66 δισ. ευρώ.

Αν υπολογίσει κανείς πως το ΑΕΠ της χώρας μας αγγίζει πλέον τα 224 δισ., θα αντιληφθεί πως πρόκειται για το 0,7% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Αν προστεθεί το κόστος και των πλημμυρών που ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την έκταση των καταστροφών, το ποσό εκτοξεύεται πολύ πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί σε τρομακτικά επίπεδα ( άνω του 2%).

Ως εκ τούτου θεωρείται επιβεβλημένος ο επανασχεδιασμός του οικονομικού πλάνου των επόμενων μηνών, καθώς θα απαιτηθούν μεγάλα κονδύλια για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Πριν από μία εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στην Κομισιόν την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι προς το παρόν ανυπολόγιστο.

Ωστόσο, ήδη φαίνεται πως υπάρχει έντονη ανησυχία για το κόστος που θα έχουν στην ελληνική οικονομία.

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, οι πλημμύρες και οι φωτιές μπορούν να πλήξουν την οικονομία τόσο λόγω των έργων αποκατάστασης, ανοικοδόμησης και επιδοτήσεων, όσο και από το γεγονός ότι επλήγη σημαντικά η αγροτική παραγωγή σε Έβρο και Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Πόσα προσφέρουν οι πληγείσες περιοχές

Ας δούμε όμως τι προέρχεται από τις πληγείσες περιοχές. H φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα).

Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες. Το πόσες ακριβώς θα καταγραφεί στο επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια και στις τιμές των σιτηρών. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα σιτηρά ξεκινά τον Νοέμβριο και είναι άγνωστο αν θα είναι εφικτή η εκκίνηση ή πόσες από τις εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει θα είναι σε κατάσταση να καλλιεργηθούν.

Στιγμιότυπο 2023 09 09 7.21.51 πμ

Επίσης, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού, που επίσης στην πλειονότητά του δεν έχει συγκομισθεί.

Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός.

Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά.

Σημαντικές επιδόσεις έχει και ο κλάδος των ποτών (οίνοι, αποστάγματα). Οι επιχειρήσεις του κλάδου οινοποιούν τη μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτή που παράγεται στην περιφέρεια (ενώ διαθέτει το 6% των αμπελιών, οινοποιείται το 10,3% της παραγωγής).

Στη Θεσσαλία, ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, με το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα.

thessalia
Χωριά ολόκληρα χάθηκαν κάτω από το νερό. REUTERS/Stergios Spiropoulos
Χρηματιστήριο Αθηνών

Φεύγουν οι ξένοι

Ένα στοιχείο που δεν έτυχε της προσοχής κατά τους τελευταίους μήνες είναι οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά τον Αύγουστο οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν για πέμπτο κατά σειρά μήνα καθαροί πωλητές.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι καταγεγραμμένοι ως αλλοδαποί επενδυτές, με βάση τη φορολογική τους έδρα, προχώρησαν τον Αύγουστο σε εκροές της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Ποσό που προκύπτει αν από τη συνολική αξία των πωλήσεών τους αφαιρεθεί εκείνη των αγορών που έγιναν στη διάρκεια του μήνα.

Το «κοντέρ» των πωλήσεων ελληνικών μετοχών από ξένα χαρτοφυλάκια ανεβαίνει στα 550,5 εκατ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη η ίδια πρακτική που ακολούθησαν και στους τέσσερεις προηγούμενους μήνες.

Κατ’ ουσίαν δηλαδή οι ξένοι τοποθέτησαν φρέσκο χρήμα στην ελληνική αγορά μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου οι καθαρές αγορές τους είχαν φτάσει αθροιστικά στα 267 εκατ. ευρώ.

Από τον Απρίλιο όμως και μετά η στάση τους άλλαξε. Αντίθετα, από την αρχή του έτους τα ελληνικά χαρτοφυλάκια έχουν κάνει καθαρές τοποθετήσεις ύψους 272 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σοβαρός προβληματισμός και αποδεικνύεται ότι λαθεύουν εκείνοι που θεωρούν πως βρισκόμαστε ενώπιον εισροής πακτωλού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Αυτό δείχνει –όπως και στις περισσότερες από το ξένες αγορές– ότι ο επενδυτικός προβληματισμός έχει επιστρέψει στις αγορές.

Η JP Morgan προμοτάρει και αυτή τις τράπεζες – Οι πωλητές όμως χαλάνε το έργο

Και δυσμενές σενάριο

Παρά το επιβαρυμένο εσωτερικά κλίμα οι εκτιμήσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες – πιθανόν οι αναλυτές των διεθνών οίκων να μην πρόλαβαν να «μετρήσουν» και τις επιπτώσεις των τελευταίων γεγονότων.

JP Morgan και Morgan Stanley δημοσίευσαν την εβδομάδα αυτή εκθέσεις θέτοντας νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημάνουν, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη +2,5% και +2,2% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επωφεληθούν από την πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την υψηλή ροή άμεσων ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών δανείων CAGR για την περίοδο 2023-2025 κατά 6%.

Τα περιθώρια επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, με το beta καταθέσεων να παραμένει χαμηλά.

Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική και οι μειούμενοι δείκτες NPE υποστηρίζουν τις προοπτικές για χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον.

Ωστόσο, η Morgan Stanley δεν παραλείπει να δώσει εκτιμήσεις τιμών και σε ένα δυσμενές αλλά και σε ένα ιδανικό σενάριο.

Για την Πειραιώς το θετικό σενάριο αναφέρει τιμή στόχο στα 5,32 ευρώ, αλλά στο δυσμενές η τιμή στόχος είναι στο 1,77 ευρώ. Αντίστοιχα, για την Εθνική οι δύο τιμές είναι 9,52 ευρώ και 4,33 ευρώ, για την Alpha Bank είναι 2,37 ευρώ και 0,85 ευρώ, και για την Eurobank στα 2,39 ευρώ και στο 1 ευρώ.

Το θετικό σενάριο υποδηλώνει ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και μείωση των NPEs.

Το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει μικρότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της Ε.Ε., αναιμική ανάπτυξη, πιστωτική συρρίκνωση και υψηλότερα NPEs.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *