Η Τουρκία ετοιμάζεται να καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να κάνει τη συμφωνία (μνημόνιο) με τη Λιβύη, οριστική πραγματικότητα.
Σε απλά ελληνικά να οριστικοποιήσει ένα μνημόνιο που περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Πολλοί σίγουρα έχουν αναρωτηθεί εάν ακυρώνεται. Θα θυμίσουμε ότι η ίδια συζήτηση γινόταν (και γίνεται) και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ας εξετάσουμε τι μπορεί και τι δε μπορεί να γίνει κατά περίπτωση.
Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Η Τουρκία και η Λιβύη ισχυρίζονται ότι δημιουργούν ΑΟΖ. Αυτή εκτείνεται στον χώρο που κανονικά θα ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ όταν αυτή ανακηρυχθεί. Εάν ποτέ ανακηρυχθεί.
Δεδομένο πως το μνημόνιο αυτό μας πλήττει σφόδρα.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία»
Επίσης, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας μας κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε για αυτή τη συμφωνία ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη… είναι στα όρια της φαιδρότητας».
Καταλαβαίνουμε πως ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης πιστεύει στη δυνατότητα ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Βέβαια για τη Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό.
Συμφωνία των Πρεσπών
Στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στο protothema.gr διαβάσαμε το εξής: «Σε προκλητική ενέργεια προέβη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ρασέλα Μιζράχι, επαναφέροντας στο υπουργείο αυτό πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”). Η Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε χθες στο υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της»4.
Συνεχίζει το άρθρο: «Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα».
Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι, το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του κ. Ζόραν Ζάεφ επέκρινε τη συγκεκριμένη ενέργεια της υπουργού λέγοντας ότι: «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Η κυβέρνηση δηλαδή των Σκοπίων πιστεύει πως κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών. Κινδυνεύει να ακυρωθεί! Είναι απλή λογική. Εάν υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης, είναι λογικό συνεπακόλουθο ότι υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης.
Σαφώς και δεν είναι εύκολο να ακυρωθεί μία συμφωνία. Σαφώς και είναι προτιμότερο να προ-λαμβάνει κανείς παρά εκ των υστέρων να τρέχει να διορθώσει. Από την άλλη όμως ας δούμε ποιες πραγματικά είναι οι δυνατότητες της χώρας.
Στις επόμενες μέρες η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να πράξει όσα δεν έχει πράξει εδώ και χρόνια.