Η Καθολική Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη Βούλα

Η Καθολική Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη Βούλα

Η Καθολική Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη Βούλα

Για να βρεθείς στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων θα χρειαστεί να διασχίσεις μια περιποιημένη αυλή που περιβάλλεται από ομοιόμορφα κλαδεμένους θάμνους και γλάστρες με λουλούδια και ν’ ανέβεις μερικά μαρμάρινα σκαλάκια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είναι πολύ πιθανό να έχεις περάσει ήδη αρκετές φορές έξω από αυτήν την αυλή και να την έχεις προσπεράσει αδιάφορα, χωρίς να συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για εκκλησία. Ο ναός στεγάζεται σ’ ένα σπίτι. Σε μια όμορφη μονοκατοικία πάνω στην παραλιακή λεωφόρο, μια ανάσα από την κάπως εκκεντρική πλατεία Δόγκα της Βούλας.

Η κεντρική αίθουσα του ναού είναι χαμηλοτάβανη αλλά πολύ φωτεινή κι εμπνέει θετικά συναισθήματα φιλοξενίας και ανθρώπινης ζεστασιάς. Θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει ότι είναι το ακριβώς αντίθετο ενός καθολικού ναού όπως τον έχουμε συνήθως στο μυαλό μας, επιβλητικό, σκοτεινό και gothic.

Κάθε Τρίτη η λειτουργία γίνεται στα αγγλικά. Αυτήν την ηλιόλουστη, σχεδόν καλοκαιρινή Τρίτη του Οκτώβρη, την παρακολουθούν δεκατέσσερις γυναίκες κι ένας άνδρας. Το κλίμα είναι κατανυκτικό. Κάθε φορά που ο πατέρας Κρίστιαν απευθύνει πρόσκληση σε προσευχή, οι περισσότερες γυναίκες γονατίζουν και απαγγέλουν μεγαλόφωνα την προσευχή ή τη διαβάζουν από την τυπωμένη σελίδα Α4 που τοποθετήθηκε νωρίς το πρωί πάνω σε κάθε ένα από τα 50 περίπου καρεκλάκια που υπάρχουν στην αίθουσα. Στους ύμνους τραγουδούν άπαντες.

Η συγκίνηση κυριαρχεί αναμφισβήτητα όταν ο εφημέριος αναφέρει κάποια από τα διδάγματα του Ιησού για την Αγάπη και την Ειρήνη. Ίσως και όχι τυχαία – το μαύρο σύννεφο του νέου πολέμου στη Γάζα έχει απλωθεί ήδη πάνω από τον πλανήτη, είναι βέβαιο ότι σε κάποιον βαθμό έχει ταράξει και τον γαλήνιο ουρανό της Βούλας.

Μετά τη Θεία Ευχαριστία και το πέρας της λειτουργίας, ο πατέρας Κρίστιαν ανακοινώνει ότι σε λίγο στην αυλή θα σερβιριστεί καφές για όσους δεν βιάζονται και θέλουν να ανταλλάξουν δυο κουβέντες. Οι περισσότεροι δεν βιάζονται.

A very international group

Στην αυλή της εκκλησίας το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Πάνω στο στρωμένο τραπέζι υπάρχουν κουλουράκια σε τρεις διαφορετικές γεύσεις, δροσερό νερό, χυμός πορτοκάλι και βέβαια, ο προαναγγελθείς αχνιστός καφές φίλτρου. Γύρω από το τραπέζι συγκεντρώνονται γυναίκες που χαμογελούν, αγκαλιάζονται, μιλούν γρήγορα και φωναχτά. Είναι σίγουρο ότι χαίρονται που βλέπουν η μία την άλλη κι έχουν μια ευκαιρία να πουν τα νέα τους.

Μιλούν μεταξύ τους στα Αγγλικά, αλλά προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι περισσότερες ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα -τριάντα, σαράντα ή και πενήντα(!)- αλλά συνεχίζουν να προτιμούν την αγγλόφωνη λειτουργία.

Μια ζωντανή και δραστήρια ενορία

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη Βούλα είναι μία από τις τέσσερις που υπάγονται στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας. Η παλαιότερη και μεγαλύτερη είναι ο ομώνυμος Ενοριακός Ιερός Καθολικός Ναός Αγίας Βαρβάρας στο Λαύριο και οι άλλες δύο είναι η Παναγία του Καρμήλου στην Πλάκα Κερατέας και η Ιερά Καρδία στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου. Γεωγραφικά, στην ενορία υπάγονται όλοι οι καθολικοί πιστοί που ζουν στις παραθαλάσσιες περιοχές από το Ελληνικό μέχρι το Λαύριο, αλλά και όσοι έχουν την έδρα τους βορειότερα, μέχρι το Μαρκόπουλο και την Παιανία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πατέρα Κρίστιαν, ο συνολικός αριθμός των πιστών σήμερα είναι περίπου 2000. Οι περισσότεροι είναι ξένοι και η πιο κοινή τους γλώσσα είναι τα αγγλικά, εξ ου και η αγγλόφωνη λειτουργία κάθε Τρίτη στη Βούλα.

Απόδοση του de-facto.gr από το κείμενο του Αντώνη Τζαβάρα για το noupou.gr

  • Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη, Άννυ Τζαβέλλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *