‘Βρέχει’ ομόλογα για τις τράπεζες το 2020

bonds banks greece

Δυναμική επιστροφή στις κεφαλαιαγορές με ομόλογα σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες το 2020. Η αποκλιμάκωση του κόστος δανεισμού του Δημοσίου συνεχίζεται.  Οι  αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό ενώ ακόμη κόμη μεγαλύτερη ώθηση στα σχέδια των τραπεζών δίνεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή υπήρξε αναβάθμιση  στο «BB» από τη Fitch.

Ξεκινάει με ομόλογο η Alpha

Πρώτη η Alpha Bank αναμένεται να βγει ξανά στις αγορές με ομόλογο Tier 2 με τις ενδείξεις να είναι θετικές, όπως διαβεβαίωσαν πηγές της τράπεζας. Μετά το roadshow της Διοίκησης στο Λονδίνο και το Μιλάνο το feedback είναι εξαιρετικά θετικό. Κατά την ανακοίνωση του σχεδίου μετασχηματισμού «Galaxy», ο CEO Βασίλης Ψάλτης είχε εξαγγείλει την άντληση 500 εκατ. ευρώ εντός του 2020. Κατά πως φαίνεται όλα προχωρούν όπως είχαν προϋπολογιστεί.

Θυμίζουμε όσα γράφουμε για τη νευραλγική θέση του κεντρικού Τραπεζίτη

Το timing της έκδοσης θα είναι άμεσο, ωστόσο, υπάρχει μεγάλος βαθμός εξάρτησης από τις εκδόσεις του Δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαγγείλει έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Τι θα κάνει η Πειραιώς με το ομόλογό της

Θέση «μάχης» λαμβάνει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, όπως γράφει η Βάσω Αγγελέτου, ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση 500 εκατ. ευρώ -αφού βεβαίως «τεστάρει» τα νερά η Alpha Bank.

Οι ενδείξεις, πάντως, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, δεδομένου και ότι η απόδοση του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 6%, από 9,75% που ήταν το κουπόνι κατά την έκδοση. Αρμόδιες πηγές διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για ιδιαίτερα ευνοϊκό κουπόνι δανεισμού -όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται σήμερα οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές.

Tι θα κάνει η Eurobank με τα ομόλογα

Τέλος, ομόλογο (ομόλογα;) σχεδιάζει και η Eurobank, για μετά το 2020 ωστόσο. Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση των τραπεζών θα διαδραματίσει η πιστοληπτική αξιολόγηση, αρχικά της χώρας και κατ’ επέκταση και των ίδιων των τραπεζών. Μια σημαντική αναβάθμιση εντός του έτους αναμένεται να επιφέρει σημαντική πτώση στο κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *