Τέλος στην εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία

Βουλγαρίας αέριο lng

Η ιστορική εξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό αέριο, φτάνει στο τέλος της. Η εισαγωγή του αμερικανικού LNG από την Ελλάδα αποτελεί τομή στην ενεργειακή ιστορία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως την Τρίτη 28/01/2020, η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova αποκάλεσε τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο. Η συνάντηση της Υπουργού με τον Thomas Storch, εμπορικό σύμβουλο της κυβέρνησης των ΗΠΑ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Μέσω της Ρεβυθούσας όλο το 2019 η Βουλγαρία λαμβάνει ποσότητες LNG ενώ με τη αναμενόμενη δημιουργία του σταθμού στην Αλεξανδρούπολη η απεξάρτηση από το ρωσικό θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη.

Παραδοσιακά η Βουλγαρία λαμβάνει αέριο από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας, Ρουμανίας (Trans-Balkan pipeline) κι από 1/1/2020 από τον Turkish Stream.

Θυμίζουμε την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν, Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Βουλγαρίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Πούτιν, που μιλούσε στην πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ρωσία είχε πει πως η Βουλγαρία καθυστερεί εκ προθέσεως την υλοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream στο έδαφός της. Μάλιστα είχε τονίσει πως η Μόσχα θα βρει τρόπους να παρακάμψει τη Βουλγαρία αν χρειαστεί.

Είναι προφανές πως η είσοδος των ΗΠΑ στην ενεργειακή αγορά αλλάζει τους γεωπολιτικούς και γεωτσρατηγικούς συσχετισμούς.

Tέλος πρέπει να θυμίσουμε ότι η Βουλγαρία έχει αποκτήσει το 20% των δικαιωμάτων του νέου σταθμού LNG στη Θράκη, ο οποίος θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ και τις ΗΠΑ και θα προμηθεύει τη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της διασύνδεσης με τον ελληνοβουλγαρικό  αγωγό Interconnector.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *