Βάρκιζα | Η ιστορία της Βάρκιζας | Το 1968 μετονομάστηκε σε Αλίανθο

Βάρκιζα | Η ιστορία της Βάρκιζας | Το 1968 μετονομάστηκε σε Αλίανθο

Βάρκιζα | Η ιστορία της Βάρκιζας | Το 1968 μετονομάστηκε σε Αλίανθο

Η Βάρκιζα είναι συνοικία της Βάρης της περιφέρειας Αττικής, μέρος της Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Το 1968 μετονομάστηκε σε Αλίανθο,[1] ονομασία ωστόσο που δεν διατηρήθηκε. Ανήκει διοικητικά στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Αττικής και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας.

Είναι χτισμένη στα παράλια του Σαρωνικού, νοτίως των ορεινών απολήξεων του Υμηττού και αποτελεί διάσημο τουριστικό θέρετρο. Η τοποθεσία στην οποία απλώνεται ο οικισμός αποτελεί μία από τις ακριβότερες περιοχές στην Ελλάδα.[2] Διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτιοανατολικής Αττικής.

Είναι χτισμένη στα παράλια του Σαρωνικού κόλπου και αποτελεί διάσημο τουριστικό θέρετρο. Το τοπίο γύρω από τον οικισμό παραπέμπει σε κλασικό Αττικό τοπίο της υπαίθρου, με θαμνώδεις – βραχώδεις εκτάσεις, αλλά και πολλά πεύκα που απλώνουν τον ίσκιο τους στα γαλανά νερά του Σαρωνικού.

Ο οικισμός της Βάρκιζας αποσπάται από την Κοινότητα Βάρης τον Οκτώβριο του 1952, και αποτελεί για λίγους μήνες ως τον Ιανουάριο του 1953 έδρα της Κοινότητας της Βάρκιζας, οπότε και προσαρτάται πάλι στην Κοινότητα Βάρης[3]. Το 1968 ο οικισμός μετονομάζεται σε Αλίανθο, ο οποίος καταργείται το 1981 προσαρτώμενος τον οικισμό Βάρη της Κοινότητος Βάρης[3], οπότε και επανέρχεται άτυπα η παλιά ονομασία, χωρίς ωστόσο από το 1968 να έχει επέρθει επίσημα επαναφορά της ονομασίας του οικισμού σε Βάρκιζα[4].

Παλαιότερα η περιοχή καλύπτονταν από δασώδεις εκτάσεις από πεύκα και ελαιώνες, ενώ η Βάρκιζα ήταν αλιευτικός οικισμός. Μετά την δεκαετία του 1960, η περιοχή αναπτύχθηκε οικιστικά και ενσωματώθηκε αργότερα στην σημερινή πόλη της Βάρης. Η περιοχή έγινε ευρύτερα γνωστή το 1945 ως η τοποθεσία στην οποία συνάφθηκε μεταπολεμικά η Συμφωνία της Βάρκιζας.

Η Βάρκιζα υπήρξε αρχικά παραθεριστική περιοχή στην οποία σταδιακά αναπτύχθηκαν και ξενοδοχειακές μονάδες ενώ πλέον αποτελεί βασικό μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Βάρκιζα έχει εξελιχθεί σε μια από τις ακριβότερες περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής για αγορά κατοικίας.

Η πιο γνωστή και οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας με χρυσή αμμουδιά και ρηχά νερά θεωρείται η πλαζ «Varkiza Resort Yabanaki» μέσα στην οποία υπάρχουν μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, χώροι εστίασης, υγειονομικές εγκαταστάσεις, κλαμπ, δοκιμαστήρια, και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Πέρα από την Πλαζ η Βάρκιζα έχει και άλλες ωραίες παραλίες οι οποίες όμως είναι μη οργανωμένες όπως Οι Αλκυονίδες – Κανάρια, Η Ανατολική παραλία, Η Παραλία Island, Τα Λιμανάκια και Οι Σπηλιές κάτω από το Ribas ενώ διαθέτει και ένα πάρα πολύ ωραίο Λιμάνι όπου οι κάτοικοι το καλοκαίρι κάνουν την βόλτα τους.

Πηγές

  1.  «Μετονομασίες των οικισμών της Στερεάς | lithoksou.net»www.lithoksou.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018.
  2.  «Μετονομασίες των οικισμών της Στερεάς | lithoksou.net»www.lithoksou.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018.
  3. ↑ Άλμα πάνω, στο:3,0 3,1 Διοικητικές μεταβολές ΕΕΤΑΑ
  4.  [1]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *