Έρχεται απεξάρτηση της Πολωνίας από το ρωσικό αέριο;

Πολωνίας lng

Έρχεται απεξάρτηση της Πολωνίας από το ρωσικό αέριο;

Η πολωνική PGNiG ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή πως οι εισαγωγές αερίου και LNG για το έτος 2019 παρουσίασαν αύξηση 9,8%. Ο λόγος οι υψηλότερες παραλαβές LNG από Γερμανία και Τσεχία.

Φυσικά το 60% του αερίου της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παραδοσιακά η Πολωνία εμφάνιζε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ωστόσο η PGNiG κινήθηκε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ώστε να βρει εναλλακτικούς παρόχους. Στόχος είναι η ολική απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2022. Η Πολωνία αγοράζει ήδη LNG από τις ΗΠΑ πράγμα που εξηγεί πολλές πτυχές της αμερικάνικης πολιτικής.

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2019, η κυβέρνηση της Πολωνίας και η εταιρεία Polskie LNG υπέγραψαν συμφωνία για την επέκταση του τερματικού ΥΦΑ στο Swinoujscie, στη βορειοδυτική Πολωνία, στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η εν λόγω υποδομή συνιστούσε την μοναδική στο είδος της – τάξη μεγέθους – στην Βόρεια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Tέλος αξίζει να τονίσουμε πως αρχής γενομένης από το 2022, ο Baltic pipeline θα επιτρέψει την μεταφορά φυσικού αερίου από την Βόρεια Θάλασσα στην αγορά της Πολωνίας, καθώς και στα Βαλτικά κράτη και τις γειτονικές αυτών χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *