Ακίνητα στην Ελλάδα.Πού επενδύουν οι ξένοι;

ακίνητα

Τι συμβαίνει με τα ακίνητα στην Ελλάδα;

Η Γλυφάδα, περιοχή έντονης οικοδομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, αποτελεί το ν.1 προορισμό των ξένων αγοραστών κατοικίας στην Ελλάδα. Ακολουθούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Πάρος, ο Δήμος Θερμαϊκού, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Καβάλα. Τα στοιχεία προκύπτουν από τον όγκο αναζητήσεων από το εξωτερικό που επεξεργάστηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos . Τα στοιχεία αφορούν το 2019.

Η κυρίαρχη ομάδα

Οι αγοραστές που συνδέονται με το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» αποτελούν κυρίαρχη ομάδα, η οποία καθορίζει και τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων. Μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών κινούνται προς τις περιοχές των νοτίων προαστίων για την αγορά ακινήτου, ενώ, αντίστοιχα, όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση κάποιου εξοχικού προς ίδια χρήση ή έστω για την εκμίσθωσή του για μέρος του χρόνου, κινούνται στα πλέον δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Δημοφιλή γράφοντας αναφερόμαστε στη Σαντορίνη, στην Πάρο και στη Μύκονο. Αντιθέτως, καταγράφεται μια σχετική πτώση της απήχησης που έχει πλέον το ιστορικό κέντρο της Αθήνας στους ξένους επενδυτές. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει σημαντικά τις επενδυτικές ευκαιρίες. Άλλωστε, μεγάλο μέρος των ξένων επενδυτών προσέβλεπε και σε μελλοντικά κέρδη μέσω της μεταπωλητικής αξίας που θα μπορούσε να έχει το προς απόκτηση ακίνητο.

Αυτά τα κέρδη από μελλοντικές υπεραξίες έχουν πλέον περιοριστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα η απήχηση των εν λόγω περιοχών να μειώνεται σε σχέση π.χ. με άλλα σημεία. Τέτοια είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ακόμη οι αυξήσεις δεν είναι το ίδιο έντονες με εκείνες της Αθήνας.

Ποιοι αγοράζουν πού

Σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο Spitogatos ανέφερε ότι κατά το 2019 η ζήτηση για αγορές ακινήτων από το εξωτερικό καταγράφει αύξηση σε σχέση με το 2018. Μάλιστα Αμερικανοί, Γερμανοί και Άγγλοι αποτελούν τους πλέον κινητικούς αγοραστές. Ολλανδοί και Κινέζοι συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, με βάση τις αναζητήσεις για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τους αγοραστές από τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία και τον Καναδά. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι εμφανίζονται ως οι πλέον κινητικοί δυνητικοί αγοραστές, αναζητούν ακίνητα κυρίως στη Σαντορίνη, στη Γλυφάδα και στη Μύκονο. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, εστιάζοντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά και στην Καβάλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ζήτηση από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, παρά το Brexit. Οι βασικοί προορισμοί για τους Βρετανούς είναι η Ρόδος, η Γλυφάδα και το Κολωνάκι. Αντίστοιχα, οι Ολλανδοί επικεντρώνονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε Παγκράτι, Μετς – Καλλιμάρμαρο και Λυκαβηττό. Εν ολίγοις, οι αγοραστές από την Ολλανδία έχουν κυρίως επενδυτικό προσανατολισμό και αναζητούν διαμερίσματα σε περιοχές υψηλής ζήτησης βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Γάλλοι και Αυστραλοί

Στον αντίποδα, οι Γάλλοι κινούνται προς παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σύρος, και δευτερευόντως προς το Κολωνάκι. Παράλληλα οι Αυστραλοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε Γλυφάδα και Καλαμάκι, αλλά και στη Σαντορίνη. Οι Σουηδοί ενδιαφέρονται περισσότερο για ακίνητα στη Ρόδο, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στον Βόλο (Πήλιο). Στην Καβάλα και στη Σιθωνία αναζητούν το επόμενο ακίνητό τους οι Βούλγαροι επενδυτές,. Τέλος οι Καναδοί ενδιαφερόμενοι κινούνται σε περιοχές όπως η Καλαμάτα, η Γλυφάδα και η Σαντορίνη.

Με μικρές αλλαγές δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

2 thoughts on “Ακίνητα στην Ελλάδα.Πού επενδύουν οι ξένοι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.